kas vyksta neringoje logo baltas

Nelegaliais tapę namai Preiloje sulyginti su žeme (foto)

Nelegaliais tapę namai Preiloje sulyginti su žeme / M. Patašiaus nuotr.
Nelegaliais tapę namai Preiloje sulyginti su žeme / M. Patašiaus nuotr.

Penktadienį, spalio 4 dieną, praėjus kiek daugiau nei dviems savaitėms nuo darbų pradžios paskelbimo, nelegaliais paskelbti namai Preiloje buvo nugriauti.

Kaip jau rašėme anksčiau, dar rugsėjo mėnesį teismai nustatė, jog vienintelis būdas pašalinti pažeidimus yra šių poilsio pastatų Preiloje griovimas – jų statyba šioje teritorijoje buvo draudžiama, todėl yra laikoma neteisėta.

Vykdydama teismo sprendimus, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) griovimo darbus turėjo pradėti nuo rugsėjo 17 dienos.

„Kas vyksta Neringoje“ primena, jog rugsėjo 17 dieną, antradienį, prasidėjo pirminiai statinių likvidavimo darbai (išnešti daiktai, apleidžiamos patalpos). Griovimo darbus tada planuota pradėti rugsėjo 18 dieną, trečiadienį, tačiau dėl neaiškių priežasčių buldozeriai tą dieną Preiloje nepasirodė.

Rekomenduojame

Monikos Liu koncertas festivalyje „Sveika, Neringa“ / L. Navicko nuotr.

Jau rašėme, jog tada „Kas vyksta Neringoje“ žurnalistas buvo patikintas, kad darbai bus pradėti vykdyti dar tą pačią savaitę, tačiau taip neįvyko – buldozeriai ir darbininkai Preiloje pasirodė tik po kiek daugiau nei dviejų savaičių – spalio 4 dieną.

„Kas vyksta Neringoje“ žurnalistui pavyko užfiksuoti vykdomus darbus ir pakalbinti kelis šioje teritorijoje dirbančius darbininkus.

Darbus baigs per savaitę

Jie portalą informavo, jog darbai turėtų būti baigti per septynias arba aštuonias dienas, nors iš nuotraukų galima matyti, jog iš čia stovėjusių botelių liko tik krūvos šiukšlių ir statybinių atliekų.

Pasak darbininkų, darbai gali kiek užtrukti dėl atliekoms skirtų konteinerių trūkumo – pavyzdžiui šiandien buvo atvežtas tik vienas, nors prireiks gerokai daugiau.

Dalis darbų – rankomis, padėjo ir vietiniai

Griovimo darbus vyrai pradėjo nuo pirmo – mažiausio namelio.

Dalį darbų, pasak darbininkų, teko atlikti rankomis, pavyzdžiui išgriauti stogus, pastatų antrus aukštus, išlupti langus. Tačiau vyrai patikino, jog sulaukė pagalbos ir iš vietinių Preilos gyventojų.

Paklausti, ar viskas keliaus į konteinerius, darbininkai teigė, jog kai kuriuos dalykus, kurie atrodė dar tinkami naudoti, pavyzdžiui langus, priėmė vietiniai gyventojai. Baldai ir kiti daiktai buvo išvežti anksčiau, darbininkams atvykus nameliai jau buvo tušti.

Pasirodė ir savininkas

Griovėjai taip pat informavo, jog į teritoriją buvo atvykęs ir vienas iš trijų botelių savininkų.

„Buvo savininkas (parodė į namą). Jis čia laužė sau kažkokius daiktus“, – teigė vienas iš darbininkų, nors negalėjo tiksliai įvardinti, kuris savininkas tai buvo.

Primename, jog rašėme apie vieną iš nugriautų namelių savininkų, Arūną Baltrušaitį – jis pasakojo kad botelį Preiloje nusipirko visiškai klasikiniu būdu, tačiau po trijų metų prasidėjo teismai.

„Kai nusipirkau, viskas buvo galima, namai buvo legalūs, buvo galima urbanistinė statyba. Viena dalis yra stovėjimo aikštelė, kita – trys nameliai, kurie turi tris atskirus šeimininkus“, – portalui „Delfi“ tuomet komentavo A. Baltrušaitis.

Nežino kam dirba

Su „Kas vyksta Neringoje“ žurnalistu bendravo trys iš keturių vietoje dirbančių darbininkų.

Paklausti, kokiai įmonei jie atstovauja, vyrai negalėjo atsakyti, tačiau patikino, jog čia atvažiavo iš Vilniaus, vienas – iš Kauno.

Blemba, žinokit neatsakysim, nepamenam“, – taip komentavo su žurnalistu bendravę vyrai.

„Kas vyksta Neringoje“ primena, kad nelegalių pastatų griovimo darbus turėtų atlikti Statybos inspekcijos viešųjų pirkimų būdu atrinkti rangovai.

Kaip skelbė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, darbus atliks Gargžduose, Klaipėdos rajone, įsikūrusi įmonė UAB „Revekta“.

Trijų pastatų griovimo ir teritorijos sutvarkymo darbų sąmata siekia apie 72 tūkst. eurų.

Valstybės patirtas griovimo išlaidas numatyta išskaičiuoti iš teismo nustatytų kaltų asmenų: Neringos savivaldybės, Neringos savivaldybės administracijos, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos, Aplinkos apsaugos departamento ir bendros Lietuvos ir Suomijos įmonės „LAITILA ARCHITECTS BALTIC“, kuri yra likviduota.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų