kas vyksta neringoje logo baltas

Diskusija dėl renginių: kritikos strėlės A.Emdei, kaltinimai Parkui ir patarimai iš A.Tapino

Renginiai Neringoje
Renginiai Neringoje

Penktadienį Neringos savivaldybėje surengta diskusija apie organizuojamų renginių situaciją. Dalyvavę išreiškė viltį, kad pirmiausiai, Kuršių nerijos nacionalinis parkas (toliau – Parkas) ir Neringos savivaldybė ras bendrą kalbą, o visi renginių organizatoriai laikysis patvirtintų taisyklių. Nors diskusijos dalyviai skatino vienas kitą nesivelti į asmeniškumus ir nekalbėti apie konkrečius renginius, karčių strėlių teko didelių renginių organizatoriui Andriui Emdei.

Prieš trejus metus aktyviai šia tema buvo susidomėjęs publicistas Andrius Tapinas ir surengė viešą pokalbį apie Nidoje organizuojamus renginius. Tuomet skambėjo atgarsiai po vasarą vykstančio festivalio „Ant bangos“, kai į Nidą savaitgaliui suplūsta elektroninės muzikos gerbėjai ir tris paras šėlsta.

Kaip sako A.Tapinas, per festivalį „Ant bangos“ stengiasi nebūti Nidoje, bet sutinka, kad Neringai reikia įvairių renginių. Jis kasmet rugpjūtį organizuoja 80-ųjų stiliaus diskoteką, tad yra susipažinęs su leidimų išdavimo tvarka. Kaip aiškėja diskusijos metu, vieniems organizatoriams leidimus gauti sudėtingiau nei kitiems.


Rekomenduojame

Jonas Šatas / Modesto Patašiaus nuotr.
Lankytinos vietos Kuršių nerijoje / R. Tenio nuotr.

Savivaldybė susirūpino ekologija ir su Parku nederino „nendrių deginimo“

Diskusijoje penktadienį nuotoliu dalyvavęs A.Tapinas teigia matantis aiškų konfliktą tarp savivaldybės ir Parko, kurie vieni kitiems „kaišioja pagalius į ratus“ o vaidina, kad „sėdi vienoje valtyje“.

„Priimami keisti sprendimai, kai neleidžia laikytis senosios tradicijos deginti nendrines skulptūras, savivaldybė rado būdą, kaip įgelti parkui. Dabar jie, ko gero, tapo geriau žinantys, kas daro poveikį aplinkai nei Parkas“, – A.Tapinas komentuoja situaciją, kai Neringos savivaldybė kreipėsi į Aplinkos ministeriją, kad išaiškintų, ar Parkas, organizuodamas renginį, gali deginti skulptūras Kuršių marių įlankoje.

Susitikimas dėl renginių Nidoje / Kas vyksta nuotr.
Susitikimas dėl renginių Nidoje / Kas vyksta nuotr.

Juodkrantėje gyvenanti tarybos narė Sandra Berletaitė pažymėjo, kad taisyklės turėtų galioti visiems, net ir pačiai savivaldybei.

„Labai norisi, kad tos taisyklės galiotų visiems ir vienodai, bet kažkodėl vieniems galioja, kitiems ne. Pasipuikavome, kokie mes esame ekologiški kai uždraudėme fejerverkus, bet savivaldybė kažkodėl užsimerkė, kai per jos renginius jie šaudo“, – sakė ji.

Oro šventės fejerverkai Nidoje / Modesto Patašiaus nuotr.
Oro šventės fejerverkai Nidoje / Modesto Patašiaus nuotr.

Neringoje 2022-ųjų gruodį tarybos sprendimu uždrausta šaudyti fejerverkus, tačiau šiais metais buvo naudojami sezono atidarymo šventės metu birželį, taip pat rugsėjį per oro šventę.

Vicemeras Narūnas Lendraitis papriekaištavo Parkui, kad jie viešoje erdvėje netiksliai komunikavo, kad savivaldybė uždraudė renginį.

„Tiesa yra kitokia. Buvo išduotas leidimas renginiui be nendrių deginimo. Aišku, visuomenė prisimena, kai buvo deginamos. Bet remiantis aplinkos apsaugos departamento raštu, išduotas leidimas renginiui be skulptūrų deginimo“, – sakė vicemeras. Anot jo, deginti skulptūrų neleista dėl „netinkamų medžiagų“ naudojimo.

Nendrinių skulptūrų deginimas / BNS, J.Andriejauskaitės nuotr.
Nendrinių skulptūrų deginimas / BNS, J.Andriejauskaitės nuotr.

Verta pažymėti, kad nendrinių skulptūrų deginimas Juodkrantėje per rudens lygiadienį – ilgametė tradicija, dėl kurios į Neringą atvažiuoja specialiai reginiu norintys pasigrožėti poilsiautojai. Tačiau panašu, kad savivaldybės tarnautojai sugalvojo būdą, kaip „įgelti“ Parkui, kuris dėl renginių derinimų jiems ir organizatoriams sukelia nemažai problemų. Tiesa, A.Tapinui suorganizuoti renginį ir gauti leidimus Nidoje nebuvo sudėtinga. Apie pakeistą renginio koncepciją rašėme čia.

„Susiderinti renginius nėra problemų, jei organizatoriai ateina geranoriškai nusiteikę ir kad jie nėra besijaučiantys aukščiau už institucijas. Nėra normalu, kai organizacija ateina derinti leidimo likus dienai iki renginio“, – savo patirtimi organizuojant renginius dalinosi A.Tapinas.

Šiaurinio paplūdimio bėdos

Parko direktorė Lina Dikšaitė pažymėjo, kad renginius jiems derinti tenka nuo 2023-ųjų, kai Vyriausybė nurodė visiems nacionaliniams parkams vertinti renginio poveikį gamtai. Derinamų renginių skaičius Neringoje auga. Pernai jų buvo 49, šiemet jau 70. Nesuderinti buvo tik du renginiai, kurie vyko Šiauriniame paplūdimyje.

Kupolas iš viršaus / Archyvo nuotr.

„Norėčiau pakreipti kalbą plačiame kontekste. Mūsų argumentai buvo pagrįsti, mes ne iš piršto laužiame. Turime mokslininkus, kurie daro tyrimus jau 60 metų. Girdint apie tai, kad Neringos savivaldybė daugiausiai investuoja į tylą, ar tikrai? Aš kaip vietos gyventojas sunerimęs, kas vyksta Nidoje. Iš čia traukiasi tam tikra grupė žmonių, kurie mėgo tylą“, – kritikos dėl renginių savivaldybei negailėjo L.Dikšaitė.

Parko vadovė pažymėjo, kad jie nesikiša į renginio trukmės reguliavimą, turinį ar koncepciją, tai savivaldybės kompetencija. Jie vertina tik renginio poveikį gamtai.

Ji teigė, kad Šiaurinio paplūdimio būklė yra prasta ir šiuo metu renginiai gamtos poveikiu prie jūros gali vykti tik Centriniame paplūdimyje, kur smėlio situacija kur kas geresnė.

„Šiaurinio paplūdimio situacija nėra bloga, ji yra blogėjanti. Išgirskite mus. Šiuo metu situacija bloga. Mažėjantis smėlio pernašų kiekis, tai konstatuoja mokslininkai“, – komentavo L.Dikšaitė.

Šiaurinis paplūdimys po žiemos / Kas vyksta nuotr.
Šiaurinis paplūdimys po žiemos / Kas vyksta nuotr.

Vicemeras N.Lendraitis, komentuodamas situaciją pastebėjo, kad savivaldybė turi pasirūpinti visais gyventojais ir sugeneruoti tokią paslaugą, kuri tenkina įvairiausius poreikius ir teigė nesuprantantis, kaip Parkas gali diriguoti, kur gali vykti renginiai.

Verslininkas Andrius Emdė prisiminė, kokia sunki buvo ši vasara ir skundėsi, kad praėjusią vasarą jam buvo surengtas tikras „užsiundimas“, o Parkas nekėlė ragelio, neatsakinėjo į laiškus.

„Kalbant konkrečiai apie renginius, buvo sukeltas didžiausias ažiotažas. Turėjome daug pastabų iš ankstesnės direkcijos, daug visokių dalykų esame padarę ir šiais metais kreipėmės į naują direktorę dar kovą. Vyko diskusija į vienus vartus. Buvo pasakytas griežtas ne. Ir diskusijų deja, nėra, nevyksta susikalbėjimas su parku. Reikia sėsti po sezono ir spręsti. Manau kad Nidoje vietos yra visiems“, – vylėsi A.Emdė.

Patikrinimas festivalio „Ant bangos“ teritorijoje Nidoje / Kas vyksta Neringoje nuotr.
Patikrinimas festivalio „Ant bangos“ teritorijoje Nidoje / Kas vyksta Neringoje nuotr.

Jis įsitikinęs, kad jo veiklai Neringoje keliami kitokie standartai.

„Elgiamasi kiauliškai, negražiai ir norisi kad tos vietos užtektų visiems“, – verslininkas bandė išlikti susitikime bendraudamas taikiai.

N.Lendraitis teigia jaučiantis, ką tarybos nariai ir bendruomenė šneka ir nenori, kad susidarytų vaizdas, kad vienintelis ką daro yra A.Emdė, tačiau pasinaudojo proga sudrausminti vietos verslininką.

„Jei pačiam sudėtinga laiku pateikti prašymus, gal galėtum pateikti žmogų kuris ir laiku tvarkytų dokumentaciją, bet tai yra tiesa, nes nuo to kenčia ir mūsų žmonės, o biurokratinės procedūros reikalauja laiko“, – dėl laiku nepateikiamų dokumentų priekaištavo vicemeras.

Diana Starkutė-Kriukovė, kol kas vienintelės visus metus Nidoje veikiančios kavinės „Kuršis“ vadovė ir tarybos narė paantrino, kad visi renginiai reikalingi, tačiau žmonės į Nidą atvyksta ne tik pasilinksminti, bet ir pailsėti.

„Manau visi renginiai reikalingi, bet renginių organizatoriai turi laikytis taisyklių, pavyzdžiui laiko trukmės. Kai renginio organizatoriai nesilaiko ir kai žmonės nepailsi, yra labai blogai. Andriau, dar tau norėčiau pasakyti, kad laikytumėtės visų įstatymų, pradedant nuo Šiaurinio paplūdimio ir visų kitų vietų, kur jūs dirbate“, – paragino D.Starkutė-Kriukovė.

Susitikimas dėl renginių Nidoje / Kas vyksta nuotr.
Susitikimas dėl renginių Nidoje / Kas vyksta nuotr.

Siūlė sprendimo būdus

A.Tapinas pastebėjo, kad savivaldybė ir Parkas turi rasti sutarimą dėl svarbiausių punktų.

Kaip prioritetinį jis įvardijo poveikį aplinkai, pasiūlė kiekvienam renginiui apskaičiuoti ir aptarti naudą su gyventojais bei verslu, taip pat savivaldybei su parku įsivertinti kaštų ir naudos santykį, kiek tai naudinga Neringai. Ir žinoma, nustatyti aiškų renginių planą.

Tarybos narė ir vietos verslininkė Justina Kupčinskaitė-Lukauskienė pasiūlė prailginti sezoną ir dalį renginių rengti rugsėjį.

„Tai gali būti priemonė prailginti kurortinį sezoną. Prailginę sezoną, galėtume sukurti naudą bendruomenei. Jie galėtų vykti rugsėjį, kai ištuštėja apgyvendinimo vietos. Kaip priemonė tą padaryti, galėtų būti renginių tinklelis, kuris būtų tvirtinamas tarybos. Kad didieji renginiai būtų iš anksto numatyti. O kalbant apie pačių renginių specifiką, tikrai viskas gali tilpti ir visi svečiai, atvykstantys į Neringą, mums tikrai reikalingi“, – sakė J. Kupčinskaitė-Lukauskienė.

Ji taip pat paragino A.Emdę dalį renginių rengti ne sezono metu.

„Aš manau, kad jūsų renginiai turi įdirbį, tad fanai irgi suvažiuotų. Tikrai drąsiau ir tikrai visi atvažiuos“, – siūlė J. Kupčinskaitė-Lukauskienė.

Po karštos diskusijos, kurią moderavo Seimo narys Andrius Bagdonas, visi dalyviai draugiškai išėjo į lauką nusifotografuoti bendrai nuotraukai ir po trumpo pokalbio išsiskirstė penktadienio vakaro keliais. Iki kito karto, kai vėl kils triukšmas dėl naujo leidimo derinimo, o gal ši diskusija bus naujo kelio į dialogą pradžia?

Susitikimas dėl renginių Nidoje / Kas vyksta nuotr.
Susitikimas dėl renginių Nidoje / Kas vyksta nuotr.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų