kas vyksta neringoje logo baltas

Baltijos jūroje – didžiausios tarptautinės taršos likvidavimo incidentų pratybos

Asociatyvi / KJP nuotr.

Baltijos jūroje pirmadienį prasideda didžiausios tarptautinės taršos likvidavimo incidentų pratybos „Balex Delta“.

Rugpjūčio 26–29 dienomis vyksiančias pratybas organizuoja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos (KJP) kartu su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Klaipėdos priešgaisrine gelbėjimo valdyba bei Lietuvos jūrų muziejumi.

Jomis siekiama tobulinti Baltijos jūros regiono šalių pasirengimą bendrai reaguoti į didelius taršos incidentus jūroje.

„Balex Delta“ pratybų metu bus vykdoma taršos žvalgyba iš oro, taip pat taršos sklaidos modeliavimas, incidentų likvidavimas jūroje, uoste ir pakrantėje bei surinktų teršalų priėmimas iš laivų, naftos produktų perkrovimas iš pažeisto laivo.

Rekomenduojame

Lankytinos vietos Kuršių nerijoje / R. Tenio nuotr.

Mokymų metu bus teikiama pagalba nuo naftos nukentėjusiems gyvūnams ir paukščiams – jie bus surinkti ir nugabenti į Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros reabilitacijos centrą tolimesnei priežiūrai bei gydymui.

Pirmą kartą istorijoje taršos likvidavimo pratybos bus vykdomos uosto akvatorijoje ir jūroje. Anksčiau tokios tarptautinės pratybos buvo organizuojamos tik jūroje.

„Balex Delta“ dalyvaus dešimt specialiai jūros taršos likvidavimui pritaikytų laivų iš septynių šalių. Tarp jų – Danija, Estija, Suomija, Latvija, Lietuva, Lenkija ir Švedija.

Pratybas stebės apie 60 stebėtojų iš įvairių Europos Sąjungos bei Helsinkio konvencijos šalių organizacijų.

„Balex Delta“ taip pat dalyvaus ir trijų Baltijos šalių priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos, kurių specialistai likviduos teršalus Kuršių mariose ties Kiaulės Nugara. Bendras pratybų dalyvių skaičius – virš 300 žmonių.

Rugpjūčio 27 dieną klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės stebėti taršos likvidavimo pratybas uoste Kruizinių laivų terminale arba Senojoje perkėloje, o rugpjūčio 29 dieną Kruizinių laivų terminale prišvartuoti laivai bus atviri visuomenei.

Šios pratybos skirtingose Baltijos jūros regiono šalyse vyksta kasmet nuo 1989 metų. Lietuva jas organizavo du kartus – 2010 metais ir 2016 metais.

BNS logo

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų