kas vyksta neringoje logo baltas

Nida kriminalinių istorijų rašytojo D. Dargio knygoje

/ M. Patašiaus nuotr.
R. Karpavičiaus namas Nidoje ant Kuršių marių kranto/ M. Patašiaus nuotr.

Sužinojęs, kad startavo naujas internetinis portalas „Kas vyksta Neringoje“ su redakcija susisiekė kriminalinių temų rašytojas Dailius Dargis. Nida yra minima ir jo paskutinėje knygoje „Milijonieriaus testamentas meilės pinklėse“. Šiuo metu milijonierių primena prabangus namas Nidoje … bei naujosiose kapinėse kolumbariumas kur ilsisi urnoje jo palaikai.

Jūsų dėmesiui ištrauka iš D. Dargio knygos:

Kas sieja Karpavičių šeimą, legendinį Palangos baseiną virtusį griuvėsiais, Nidos kurortą ir netikėtai prabudusius Klaipėdos kriminalinius vilkolakius?

Dėl beveik prieš 5 metus mirusio tėvo milijonieriaus Raimondo Karpavičiaus turtų kovojantis sūnus Rokas Karpis mažai būna Lietuvoje. Bet kaskart vasaros metu bent trumpam stengiasi apsilankyti pagrindiniuose pajūrio kurortuose – Palangoje ir Nidoje. Jie jam itin brangūs ir sukelia malonius praeities sentimentus.

Mes su R. Karpiu praleidome ištisas valandas bendraudami apie jo praeitį, šiek tiek komplikuotus to meto santykius su jo įdomios biografijos tėvu R. Karpavičiumi, dėl kurio turtų – namų Palangoje, Nidoje bei Tenerifėje vis dar tęsiasi visus jau gerokai išsekinusi teisinė kova. Šioje istorijoje dar nėra padėtas galutinis taškas. Bet bendraujant su Roku paaiškėjo, kad jam lietuvių poilsiautojų kurortai yra ypatingai brangios vietos.

Roko vaikystė praėjo Klaipėdoje, tačiau vėlesniais metais jis nemažai laiko yra praleidęs Palangoje ir Nidoje. Būtent šiuose kurortuose R. Karpavičius turėjo nuosavus namus, kurie priminė karališkas rezidencijas. Į Palangą pas milijonierių neretai užsukdavo žinomi veikėjai – politikai, visuomenininkai ir net teisėsaugos komisarai. Kalbama, kad čia kelissyk yra lankęsis net pats profesiorius, konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis.

/ M. Patašiaus nuotr.
R. Karpavičiaus namas Nidoje ant Kuršių marių kranto/ M. Patašiaus nuotr.

„Kai tėvas sėdėjo buvome palikti pliki ir basi. Motina (Audronė Karpavičienė) pradėjo sukti galvą, kaip pragyventi, ir ėmė siūti tais laikais madingas buvusias sportines kelnes. Treningus mama siuvo ir vežė parduoti į Maskvą. Paskui pagal paskyrą gavome žigulių devintuką. Šiek tiek atkutome, – prisiminė senus laikus R. Karpis. – Galėjome sau leisti net nuvažiuoti į Palangą paplaukioti viešajame baseine ar suvalgyti ledų. Bet šiaip buvome priversti gyventi labai smarkiai susispaudę, skaičiuoti kiekvieną kapeiką. Tėvui į kalėjimą nuveždavome maisto. Aišku, tais laikais visi šalies žmonės daugmaž vienodai gyveno, niekas pernelyg neišsiskyrė, nebuvo radikalios atskirties kaip dabartiniais laikais.“

Anot R. Karpio, linksmiausia būsimo Lietuvos milijonieriaus R. Karpavičiaus kalėjime praleisto laiko detalė – kad kartkartėmis jis trumpam sugrįždavo namo žmonai ir sūnui apie tai iš anksto nežinant. Tai būdavo tikra staigmena namiškiams ir kitiems jį pažinojusiems. „Kartą plaukiojame su mama, kitais giminaičiais atvirame Palangos baseine ir žiūrime – prieš akis išnyra tėvas. Tai buvo paskutiniais jo nelaisvės metais“, – išskirtinį atvejį kuo puikiausiai prisimena R. Karpis.

Audronė ir Rokas grįžtančio R. Karpavičiaus laukė kukliame šeimos bute.

„Kai maždaug 1989 m. tėvas sugrįžo iš lagerio, mes buvome įsikūrę Baltijos prospekto 25-uoju numeriu pažymėtame daugiabutyje, – senais prisiminimais dalijosi R. Karpis. – Pamenu, gyvenome devynaukštyje, viršutiniame namo aukšte. Neseniai pravažiuodamas pastebėjau, kad dabar mano vaikystės laikų namą renovuoja.“

Dar paauglys būdamas R. Karpis vis dažniau ištisas vasaras atostogaudavo tėvo nupirktame name Nidoje, beveik ant Kuršių marių pakrantės. „Aš nemažai nidiškių artimai pažįstu. Mūsų šeima į Nidą dažnai važiuodavo poilsiauti dar tais laikais, kai tėvas neturėjo to namo. Tuo metu tėvai vasarai išsinuomodavo nedidelį butą ir ten leidau savo vaikystės dienas. Mano akimis, Nida yra svarbiausias taškas Lietuvos žemėlapyje, – sako Rokas. – Kaskart sugrįžęs į Lietuvą bent trumpam visuomet stengiuosi apsilankyti Nidoje. Net ir dabar sugrįžęs (tai buvo 2023 m. balandžio viduryje) įlindau į Baltijos jūrą, nors vanduo tebuvo 7 laipsnių šilumos.“

Rokas Karpavičius Nidoje / Asmeninio albumo nuotr.

R. Karpavičius vos pradėjęs pirmuosius rimtus ir pelningus verslus sulaukė kruvinaisiais 1990-taisiais Klaipėdoje ir Kaune karaliavusių reketininkų vizitų.

„Kiek prisimenu iš vaikystės, tais reketo laikais, maždaug 1993-iaisiais, pas tėvą buvo atvažiavę kažkokie reketininkai. Man rodos, kad tada pas jį apsilankė vieni veikėjai iš Kauno. Šiandien neprisiminsiu tos gaujos pavadinimo ar konkrečių pavardžių, – apie turto prievartautojų mėginimus paspausti R. Karpavičių pasakojo jo sūnus Rokas. – Bet tėvas jau buvo užmezgęs neblogus kontaktus kitose šalyse. Taigi sulaukęs tokio kauniečių vizito per savo pažįstamus jis paprašė rimtų Maskvos Solncevo grupuotės veikėjų „galų“. Kai juos gavo, rusų gangsteriai kažkokiais būdais perdavė įžūliai nusiteikusiems kauniečiams tam tikras žinutes. Ir paskui jie daugiau niekada nesugrįžo pas tėvą.“

Rokas prisimena, kad laukiniais banditų siautėjimo laikais pamažu augančioje tėvo R. Karpavičiaus Klaipėdoje įsteigtoje kompanijoje, kuri vertėsi metalų prekyba, dirbo gal keturi penki žmonės, o kiti gal dvidešimt buvo įdarbinti kaip įmonės apsaugos darbuotojai. „Vienas tėvo kompanijoje dirbęs apsaugininkas anksčiau buvo įtakingas Klaipėdos policijos darbuotojas. Iki šiol pamenu, kad tėvo įmonės teritorijoje ir pastato viduje apsaugininkai dažniausiai buvo ginkluoti. Nusamdyti vairuotojai būdavo pasiruošę greitai išvykti ir visuomet laikydavo įjungtas radijo stoteles. Savo akimis esu matęs, kad tuo metu tėvas automobilio bagažinėje vežiojosi galingą, amerikiečių filmuose dažnai rodomą kovinį ginklą „Winchester“, – tuometines kone karines laukinio kapitalizmo epochos nuotaikas iki dabar atsimena R. Karpis.

Tačiau R. Karpavičius išlaviravo iš banditų spąstų ir ilgainiui tapo vienu iš turtingiausių Lietuvos žmonių. Daugiau vasariškų detalių, adresų, taškų ir akimirkų iš Karpavičių gyvenimo Lietuvos pajūrio miestuose bei kurortuose – mano paskutiniame verslo detektyve „Milijonieriaus paslaptis meilės pinklėse“. Žinau, kad knygą galite pasičiupti ir šiam karščiausiam vasaros – Joninių savaitgaliui prie jūros. Knygą surasite visos Lietuvos ir pajūrio „Maxima“ parduotuvėse, „Pegaso“, „Vagos“ knygynuose bei „Rimi“ lentynose. Jei norite knygos su mano parašu – teks apsipirkti internete – tiesiai pas mus: www.dailiausknygos.lt

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų

Pakrančių ir sienos apsauga Nidoje / R. Tenio nuotr.
Baidarių žygio dalyviai / Neringos savivaldybės nuotr.
Asociatyvi / Kas vyksta Neringoje nuotr.