kas vyksta neringoje logo baltas

Naujam sezonui intensyviai besiruošiančių Neringos gelbėtojų vadovas: jūra tikrai yra labai rizikinga

Gelbėtojų stotis Juodkrantėje / R. Tenio nuotr.

Neringos paplūdimių gelbėtojai intensyviai ruošiasi naujam poilsiautojų antplūdžiui. Šiais metais maudymosi sezonas Neringos paplūdimiuose prasidės birželio 7-ąją. Anot gelbėtojų tarnybos vadovo Gintaro Kuprio, laukiama nemažai iššūkių, bet pagrindinis tikslas – poilsiautojų prevencija.

Šiais metais Neringoje besimaudančiųjų saugumu turėtų rūpintis 34 gelbėtojai, tačiau komandos formavimas vis dar vyksta.

„Šiuo momentu, jeigu nesumeluosiu, turime 29 gelbėtojus. Dar kelių gelbėtojų trūksta, bet aš galvoju, kad iki birželio 7 dienos visą komandą jau turėsime. Tuos, kurie pradinę atranką praėjo, mes informavome, bet dar nežinome, ar tikrai atvyks“, – apie pasiruošimą naujam sezonui pasakojo Neringos gelbėtojų vadovas G. Kuprys.

Būsimų gelbėtojų atranka gegužės 19 dieną vyko Vilniuje.

„Dalyvavo nemažai naujų būsimų gelbėtojų, tačiau yra likę gelbėtojų ir iš praėjusių sezonų. Šiais metais atkrito nemažai pretendentų, maždaug penki žmonės. Atrankose labai nustebino ir merginos – panelės geriau plaukia už vyrukus. Šį sezoną Nidos ir Juodkrantės paplūdimuose bus po keturias paneles gelbėtojas“, – džiaugėsi G. Kuprys.

Anot Neringos gelbėtojų vadovo, birželio 4-5 dienomis būsimi gelbėtojai jau turėtų pradėti tvarkytis dokumentus, praeiti pirmosios pagalbos kursus ir kt.

Birželio pradžioje gelbėtojų mokymai prasidės ir Baltijos jūroje.

„Kol jūra šalta, dabar viskas vyksta baseine. Bėgimas, pranėrimas, praplaukimas… O kai vanduo sušyla, tada prasideda treniruotės jūroje. Dabar ta pati pradžia gaunasi pažiūrėti kaip jie neria, ar iš viso plaukti moka“, – apie būsimų gelbėtojų atranką pasakojo G. Kuprys.

Centrinis Nidos paplūdimys ir gelbėtojų stotis

Pagrindinis tikslas – prevencija

Neringos gelbėtojų vadovas G. Kuprys šių metų sezono nedrįso prognozuoti, tačiau mano, kad iššūkių gali netrūkti. Visgi pagrindinį dėmesį, kaip ir kasmet, gelbėtojai skirs prevencijai.

„Mūsų tikslas daryti kuo daugiau prevencijos. Įspėti žmones, kada negalima maudytis. Norime, kad žmonės suprastų, kas ta jūra ir, kad ji tikrai yra labai rizikinga. Neringoje yra paklusnių poilsiautojų. Pas mus ne taip, kaip Palangoje. Mano manymu, į Neringą atvyksta daugiau išauklėta liaudis, tad susitarti su jais dažnu atveju pavyksta gan lengvai“, – teigė G. Kuprys.

Gelbėtojų viršininkas primena, kad kai budi gelbėtojai, virš gelbėjimo stoties iškeliama dvispalvė (raudona ir geltona) vėliava. Jeigu iškelta geltona vėliava – maudytis pavojinga. Raudona vėliava reiškia, kad maudytis draudžiama.

Gelbėjimo tarnybos Neringoje dirbs iki rugpjūčio 31 d. Gelbėtojų darbo laikas – nuo 10.00-19.00 val.

Gelbėtojų stotis Juodkrantėje

Geriausiais Europoje ne kartą tituluoti paplūdimiai

Nuo 2002 m. Nidos ir Juodkrantės paplūdimiams suteikta Mėlynoji vėliava. Šis apdovanojimas skiriamas pliažams, atitinkantiems aukščiausius aplinkosaugos ir paslaugų kokybės reikalavimus. Nuo 2022-ųjų metų ši vėliava keliama ir Preilos paplūdimyje. Vėliava įpareigoja nuolat tikrinti paplūdimių vandens kokybę, juos valyti, rinkti ir išvežti šiukšles.

Neringos paplūdimiai yra aprūpinti poilsiui reikalinga infrastruktūra: į pliažą vedančiais laiptais, suoliukais, persirengimo kabinomis, vaikų žaidimo ir tinklinio aikštelėmis, gėlo vandens čiaupais, tualetais. Visose gyvenvietėse šalia paplūdimių veikia lauko kavinės.

Paplūdimiuose įrengtos nuovažos judėjimo negalią turintiems žmonėms. Nidos centrinėje gelbėjimo stotyje yra vežimėlis, kuriuo neįgalieji gali nusileisti prie jūros.

Vandens temperatūrą Baltijos jūroje ir Kuršių mariose tikrinti galima čia. Taip pat nuo šio vasaros sezono poilsiautojai ir Neringos svečiai galės matyti tiesioginį vaizdą iš Nidos ir Juodkrantės. Apie tai pranešime jau greitai, o testuojamų kamerų vaizdus jau galite matyti čia.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų

Pakrančių ir sienos apsauga Nidoje / R. Tenio nuotr.
Baidarių žygio dalyviai / Neringos savivaldybės nuotr.