kas vyksta neringoje logo baltas

Neringos savivaldybė surado, dėl ko per „Rudens lygiadienio“ šventę negalima deginti nendrinių skulptūrų

Nendrinės skulptūros Gintaro įlankoje / KNNPD nuotr.

Rudens lygiadienio tradicija, kai rugsėjį buvo deginamos įspūdingos nendrinės skulptūros Kuršių mariose, atrodo bus pakeistos. Neringos savivaldybė rado teisės aktą, kodėl jos šiais metais negali būti padegtos.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija skelbia, kad šiemet nendrinės skulptūros nebus deginamos, o jomis bus galima džiaugtis ilgiau. Teigiama, kad Kuršių nerijoje svečiai laukiami visus metus, tad skulptūros stovės ir žiemą.

Parko atstovai feisbuke patikslino, dėl ko yra keičiamos lygiadienio šventės tradicijos.

„Apgailestaujame, tačiau renginio programai, kurioje buvo numatytas skulptūrų deginimas, nepritarė ir leidimo nesuteikė Neringos savivaldybės administracija“, – rašė parko direkcijos atstovai.

Rekomenduojame

Jonas Šatas / Modesto Patašiaus nuotr.
Smiltynės perkėla / R. Tenio nuotr.

Neringos savivaldybės administracija portalui „Kas vyksta Neringoje“ teigė, kad nendrinių skulptūrų deginimą kasmet lydėdavo ir nuomonės, kad deginant yra teršiama aplinka, todėl Neringos savivaldybė nepritarė nendrinių skulptūrų deginimui, atsižvelgiant į Aplinkos apsaugos departamento išsakytą nuomonę.

„Dėl Aplinkos apsaugos reikalavimų deginant sausą žolę, nendres, šiaudus bei laukininkystės ir daržininkystės atliekas patvirtinimo“, kuris draudžia deginti augalus, jų dalis ar krūvas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietose, taip pat miestuose ir miesteliuose (išskyrus laužų kūrenimą, laužų kūrenimui nustatytose vietose).

Be to, vadovaujantis Lietuvos Respublikos atliekų tvarkymo įstatymo 4 str., atliekų turėtojas šio Įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka turi atliekas perduoti atliekų tvarkytojams, t. y. visos laužų kūrenimo metu susidariusios atliekos (šiuo atveju pelenai) turi būti surinktos ir perduotos atliekų tvarkytojams, arba vadovaujantis Įsakymo 10 p. pelenus rekomenduojama išbarstyti dirbamoje žemėje, priešingu atveju vadovaujantis Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos įstatymo 1 str. 1 p., 14 p. nuostatomis, toks atliekų (pelenų) patekimas į gamtinę aplinką, kaip žmonių veiklos rezultatas būtų laikomas kaip aplinkos teršimas atliekomis“, – rašoma Neringos savivaldybės pateiktame komentare.

Savo sprendimą Neringos savivaldybė, anot administracijos, galėtų pakeiti, tačiau reikėtų svarių įrodymų.

„Jei Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija Savivaldybei nurodytų, kad nendrinių skulptūrų deginimas nepažeidžia teisės aktų ir tai nėra žala gamtai, savo sprendimą pakeistume“, – pridūrė savivaldybės administracija.

Primename, kad šią vasarą jau buvo kilusi ne viena konfliktinė situacija tarp Kuršių nerijos nacionalinio parko ir savivaldybės, kuomet parko direkcija nederino didelių renginių leidimų ant jūros kranto, tad dalis gyventojų mano, kad tai yra besitęsiančios kovos tarp dviejų institucijų rezultatas.

Rudens lygiadienio šventę tradiciškai organizuoja Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, o jos pagrindinis akcentas buvo nendrinių skulptūrų deginimas vandenyje.

Šventė vyks sekmadienio vakarą Gintaro įlankoje Juodkrantėje.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų