A.Tapinui diskoteką rengti leido, o „Ant bangos“ ir „Anna sutiko Neringą“ ne. Kodėl?

Pasiruošimas renginiui šiauriniame paplūdimyje / Mūsų Neringa grupės nuotr.
Pasiruošimas renginiui šiauriniame paplūdimyje / Mūsų Neringa grupės nuotr.

Netylant aistroms dėl renginių „Ant bangos“ ir „Anna sutiko Neringą“ leidimų išdavimo Nidos paplūdimyje, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija viešai atsakė, kodėl šiaurinio paplūdimio teritorija šiuo metu yra gerokai pakitusi nei buvo anksčiau ir joje taikomi griežti reikalavimai renginiams.

Direkcija dar kartą pabrėžia, kad jie nevertina renginių turinio, tačiau rūpinasi galimu poveikiu gamtos ir kultūros vertybėms.

Teigiama, kad gamtos tyrimų centro mokslininkų ilgamečiai kranto dinamikos tyrimai rodo, kad šiaurinio paplūdimio kranto linija per 4 metus (nuo 2021 m.) susitraukė daugiau kaip 30 m, krantas itin sunkiai atsistato, aiškiai stebimi ardos procesai.

Organizatorių vykdomi paplūdimio nulyginimai, kasimai ar kita panaši veikla prisideda prie neigiamos įtakos kranto ir kopagūbrio atsikūrimui natūraliu būdu.

Tikimasi, kad bendromis žmogaus ir gamtos pastangomis, šioje kranto atkarpoje smėlio kaupimasis ateityje didės, o kranto linija stabilizuosis.

Kuršių nerijos nacionalinio parko paplūdimių palyginimas / KNPP pav.
Kuršių nerijos nacionalinio parko paplūdimių palyginimas / KNPP pav.

A.Tapino renginiui centriniame paplūdimyje leidimas suderintas

Socialiniuose tinkluose pasirodžius informacijai, kad Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija vienus organizatorius palaiko, kitiems veiklos vykdyti neleidžia, taip pat turi atsakymą, O Andrius Tapinas jau paskelbė, kad leidimai ir pritarimai kitą savaitgalį vyksiančiam renginiui centriniame paplūdimyje gauti ir suderinti.

Parkas teigia, kad centriniame paplūdimyje apsauginis pajūrio kopagūbris aukštesnis, jo vakarinis šlaitas lėkštesnis, vyksta smėlio kaupimosi procesas kopagūbrio papėdėje.

Centriniame paplūdimyje išvystyta rekreacinė infrastruktūra, įrengtas perėjimų per apsauginį kopagūbrį tinklas leidžia paskirstyti poilsiautojų srautus. Šiauriniame paplūdimyje patekimas galimas tik per vieną perėjimą.

„Visi leidimai su savivaldybe ir nacionaliniu parku suderinti. Norėčiau padėkoti Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijai už konstruktyvų bendravimą ir labai aiškius nurodymus, kuriuos būtinai įvykdysime – bus pakankamai šiukšlių dėžių, tualetų, apsaugos, ribosime patekimą ant kopagūbrių ir pasistengsime, kad jau sekmadienio rytą Nidos pliažas būtų švarutėlis“, – rašo A.Tapinas.

Teigiama, kad Kuršių nerijos krantų dinamikos pokyčiai – lėtas procesas, tačiau nebūtinai vykstantis viena kryptimi begalinį laiko tarpą. Tikėtina, kad vienu laikotarpiu stiprią kranto ardą gali pakeisti smėlio kaupimasis.

Primename, kad šį savaitgalį šiauriniame paplūdimyje vyks jaunimo elektroninės muzikos festivalis „Anna sutiko Neringą“, o kito savaitgalio šeštadienį A.Tapinas centriniame paplūdimyje rengia diskoteką „Viena naktis Nidoje“.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis: