Naglių gamtiniame rezervate išplito invazinis erškėtis: sieks apsaugoti augalus ir gyvūnus

Raukšlėtalapis erškėtis / K. Dambrauskienės nuotr.

Šią savaitę bus pradėti gamtotvarkiniai darbai Naglių gamtiniame rezervate. Bus pjaunamas invazinis augalas, raukšlėtalapis erškėtis (Rosa rugosa), praneša Kuršių nerijos nacionalinis parkas.

„Pajūrio kopose augantys ir smėliu užpustyti raukšlėtalapiai erškėčiai lengvai atželia, o išaugindami ilgus šakniastiebius, suformuoja didelius ir tankius sąžalynus, kurie nustelbia visą kitą augmeniją.

Invazinių rūšių atsiradimas santykinai jautriose smėlynų bendrijose keičia ir jų struktūrą, funkcinius ryšius, raukšlėtalapio erškėčio poveikis vietiniams augalams ir gyvūnams, bendrijoms ir buveinėms yra neigiamas.

Siekiant sumažinti jo gausumą, direkcija ne vienerius metus vykdo šio augalo šalinimo darbus itin jautrioje teritorijoje“, – pažymi Kuršių nerijos nacionalinis parkas.

Naglių gamtinio rezervato tikslas – išsaugoti unikalų Naglių kraštovaizdžio apylinkės gamtinį kompleksą su išpustytų kupstuotųjų (pilkųjų) kopų didžiojo gūbrio, jo pašlaitėje esančių kupstynės ir rumbių, Agilos ir Lydumo kyšulių (ragų), miškingos kauburiuotosios pajūrio palvės, pajūrio apsauginio kopagūbrio ir smėlynų ruožais, į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių radavietėmis, Europos bendrijos svarbos buveinėmis.

Naglių gamtinis rezervatas įsteigtas 1994-12-19. Rezervato plotas – 1669,01 ha, jis tęsiasi 9 kilometrus iš šiaurės į pietus tarp Juodkrantės ir Pervalkos.

Pagrindiniai saugomi objektai: pilkosios (mirusios) kopos, pajūrio ir pamario palvės bei kupstynės kompleksai; Raudonosios knygos ir kitų retųjų augalų gausios augimvietės; 4 buvusių užpustytų kaimų ir 2 senų kapinaičių vietos; senieji atpustomi dirvožemiai ir senųjų kopų liekanos; estetiškai vertingi peizažai.

Dėl nuolat pasikartojančių stiprių vėjų Naglių gamtinio rezervato baltosiose kopose susidaro įspūdingos daubos ir išgraužos, dėl to kai kur iš po smėlio išlenda senųjų dirvožemių fragmentai.

Rezervatiniai miškų ir smėlynų kompleksai, tai ypatingos vertės natūralūs gamtiniai kompleksai: didžiojo kopagūbrio ir pamario ragų kraštovaizdžio biocenozės ir buveinės.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis: