kas vyksta neringoje logo baltas

Renginių gausa Neringoje: ko nepraleisti šią vasarą? (video)

Lietuvą užplūdusi šilumos banga ir kalendorius skelbia – šiltasis metų sezonas jau prasidėjo. Nuostabus Lietuvos kraštas – Neringa – intensyviai ruošiasi sutikti turistų srautą, o Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė dalijasi būtinų aplankyti renginių sąrašu. Tad ko svarbu nepraleisti šią vasarą?

Birželį – 30-metį švenčiantis legendinis festivalis

„Birželio mėnesį 14–16 dienomis grįžta legendinis, 30 metų švenčiantis festivalis „Benai, plaukiam į Nidą!“ – apie būsimą jubiliejinį renginį kalbėjo E. Lubickaitė.

Kaip jau skelbėme, renginio metu laukia pramogų gausa – geriausia muzika, mylimos scenos žvaigždės, įvairiausių skanumynų mugė, atrakcijos. Su išsamia festivalio programa galite susipažinti čia. Planuojama, kad festivalio metu Šlovės taką Nidoje papildys nauji šalies atlikėjų delnų įspaudai.

Rekomenduojame

Poilsiautojai Nidoje / R. Tenio nuotr.
Jonas Šatas / Modesto Patašiaus nuotr.

Asociatyvi / Neringos savivaldybės nuotr.

Birželio 20–23 dienomis Neringa lankytojus džiugins tradicine vidurvasario švente – nuo 1998 m. organizuojamu renginiu „Tek saulužė ant maračių“, pristatančiu turtingą pamario krašto etninės kultūros paveldą, gamtinę aplinką, tradicinės gyvensenos grožį modernios gyvensenos kontekste. Kaip rašoma kulturossala.lt internetinėje svetainėje, festivalis suburia Lietuvos ir užsienio tradicinio bei modernaus folkloro atlikėjus, etnologus, amatininkus, įvairaus amžiaus, išsilavinimo, pomėgių Kuršių nerijos lankytojus, kuriems svarbūs etninės kultūros įvykiai.

Skatinant kultūrinės ir socialinės aplinkos sanglaudą, renginio metu įtraukiamos įvairios kultūrinės, meninės, socialinės priemonės, puoselėjančios visuomenės kūrybiškumą, tautinio identiteto išskirtinumą bei tradicinės kultūros pažinimą.

Šių metų festivalio tema – žaidimai. Keletą dienų po įvairias Neringos vietoves pasklindančio festivalio renginiai kvies atgaivinti kūną ir sielą novatoriškose miško ir gongų maudynėse, garso masažuose, lėto gyvenimo pamokose, gamtos stebėjimo žygiuose, prisiliesti prie baltų ir kuršininkų etnokultūros tautodailininkų ir etnografų žoliavimo, amatų ir rankdarbių dirbtuvėse.

Pasak E. Lubickaitės, Nida taip pat sulauks svečių iš Portugalijos, Vokietijos bei Afrikos etninės kultūros atlikėjų.

Asociatyvi / kulturossala.lt nuotr.

Kelias dešimtis kultūrinių renginių, edukacinių dirbtuvių, sveikatinimosi veiklų, koncertų ir kitų šventinių pramogų vainikuos birželio 23-ąją vyksianti Joninių šventė – išskirtiniame Kuršių nerijos krašte trumpiausią metų naktį bus deginami laužai, skambės dainos, vyks šokiai ir vainikų pynimas.

Birželio 22–28 dienomis Nidoje vyks RS Feva jachtų klasės Europos čempionatas, kurį organizuoja „RS sailing“ jachtų asociacija bei Neringos sporto mokykla.

Liepą – koncertai, dailės parodos, literatūrinės popietės, atviros diskusijos

Liepos mėnesio renginių skrynią atidarys maestro Mindaugo Bačkaus organizuojamas festivalis Nidoje „N žemė“, vyksiantis liepos 6–12 dienomis.

Liepos 6-ąją vyks festivalio atidarymas, 21.00 val. skambės „Tautiška giesmė“ aplink pasaulį. Liepos 7 d. į koncertą kvies „Dvidešimtmečio kabaretas“, susiburti pakvies ir teatralizuotas ansamblio „Nepaklusnieji“ koncertas „Kabaretas“.

Festivalio „N žemė“ programa 2024 / Neringos savivaldybės nuotr.

Kitomis festivalio dienomis taip pat laukia dailininkės, iliustratorės Jūratės Stauskaitės parodos atidarymas, Tomo Sakalausko „Čakona: užmario smėlio kalnai ir XXX vizijų“ skaitymas, kamerinės muzikos koncertai, spektaklio „Klajojančios kopos“ pristatymas, šokio spektaklis, Charlie Chaplino filmo „Cirkas“ demonstravimas su gyvai atliekama Ch. Chaplino sukurta muzika.

Liepos 13–20 dienomis rojaus kampelyje Nidoje vyks muzikos, žodžio, dailės ir kino savaitė – Tarptautinis Thomo Manno festivalis, kurio šių metų tema „Kultūros kraštovaizdžiai. Viršūnės“.

Tai vienas didžiausių ir garsiausių vasaros sezono kultūros renginių Neringoje su aukšto lygio muzikine programa, įkvepiančiomis diskusijomis ir pramoginėmis kino naktimis pritraukiantis ne tik Lietuvos gyventojus, bet ir užsienio svečius, skelbia Neringos savivaldybė.

„Festivalio koncertai, dailės parodos, literatūrinės popietės, atviros diskusijos vyksta įvairiose Nidos vietose: turistų pamėgtame Thomo Manno vasarnamyje, jaukioje Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje, Virginijos ir Kazimiero Mizgirių galerijoje, VDA Nidos meno kolonijoje. Ypatingo vietos žmonių ir svečių dėmesio susilaukia profesionalių Lietuvos ir užsienio režisierių kino filmų peržiūros, vyksiančios Kuršių nerijos istorijos muziejuje. Festivalio pasididžiavimas – muzikos programa, kurioje kasmet vyksta kūrinių premjeros ir pasirodo talentingiausi atlikėjai iš Lietuvos ir iš svetur“, – skelbia Neringos savivaldybė.

Liepos mėnesio renginių kulminacija taps 25–27 dienomis jau 24-ąjį kartą džiazo gerbėjus sveikinsiantis ir romantiškais garsais užliesiantis „Nida Jazz maratonas“.

Paskutinį vasaros mėnesį – 57-oji „Kuršių marių regata“

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė rekomenduoja nepraleisti ir liepos 30–rugpjūčio 1 dienomis laukiančio tarptautinio alternatyvaus kino ir meno festivalio „Suspaustas laikas“. Jo metu lankytojų lauks koncertai, kino filmai bei parodos Nidoje.

Asociatyvi / „Kas vyksta Neringoje“ nuotr.

Liepos 31–rugpjūčio 3 d. vyks jau 57-oji populiariausia Lietuvoje vykstanti „Kuršių marių regata“, organizuojama Lietuvos buriuotojų sąjungos.

Rugpjūčio 23–27 d. vasaros sezono renginių maratoną užbaigs vienintelis tarptautinis trijų Baltijos šalių kino festivalis Lietuvoje „Baltijos banga“. Kaip rašoma visitneringa.com, festivalis „Baltijos banga“ suteikia progą pamatyti įdomiausius ir vertingiausius Lietuvos, Latvijos bei Estijos vaidybinius, dokumentinius ir animacinius filmus, pristato Baltijos šalių kiną, kaip savitą kultūros reiškinį. Be trijų Baltijos šalių filmų peržiūrų, festivalio metu vyksta susitikimai su kūrėjais ir diskusijos.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų