kas vyksta neringoje logo baltas

Preiloje pradėti griauti nelegaliais tapę namai

Griaunami nelegalūs Preilos pastatai / M. Patašiaus nuotr.
Griaunami nelegalūs Preilos pastatai / M. Patašiaus nuotr.

Nuo rytojaus ryto Preiloje darbuosis buldozeriai – bus griaunami nelegalūs pastatai. Statybos inspekcijos teigimu, teismai galutinai nustatė, kad vienintelis būdas pašalinti pažeidimus – nugriauti šiuos statinius, nes trijų poilsio pastatų statyba šioje teritorijoje buvo draudžiama ir laikoma neteisėta.

Teismo bylose buvo pripažinta, kad pastatyti gyvenamieji namai prieštarauja Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano nuostatoms, kurios draudžia naujų poilsio įstaigų statybą parko rekreacinėje zonoje.

Kiek tai kainuos Neringos miesto savivaldybei, kol kas nėra aišku.

„Vyks teismai, teisminiai ginčai. Sunku dabar pasakyti tikslią sumą. Bus dideli pinigai, kaip teismas nuspręs, gali būti net trys milijonai, o kur dar delspinigiai…“, – teigė Neringos miesto meras Darius Jasaitis.

Rekomenduojame

V.Kernagis su Beno skulptūra Nidoje prie marių / M.Patašiaus nuotr.
Legendinis baras „Kaštonas“ / M. Patašiaus nuotr.
Lankytinos vietos Kuršių nerijoje / R. Tenio nuotr.

Pasak mero, griovimo darbai galėtų būti sustabdyti, tačiau tam trukdo institucijų nesusikalbėjimas.

„Taikos sutartis visada gali būti, net ir šiuo atveju. Jei visos instancijos susitartų. Gaila, bet kai kurios institucijos nenori tartis.“

Anot Statybų inspekcijos, teismo sprendimu savininkai privalėjo nugriauti statinius, o griovimo išlaidos turėjo būti padengtos iš teismo nustatytų atsakingų subjektų: Neringos savivaldybės, jos administracijos, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos, Kultūros paveldo departamento, Aplinkos apsaugos departamento ir bendrovės „Laitila Architects Baltic“.

Tačiau, kadangi įpareigojimas nebuvo įvykdytas, neteisėtų statinių griovimu rūpinsis Statybos inspekcijos viešųjų pirkimų būdu pasirinkti rangovai, o vėliau valstybės patirtos išlaidos bus išieškotos iš minėtų atsakingų asmenų.

Tuo metu, kai minimų pastatų statybos buvo pradėtos, pasak D. Jasaičio, visi parašai ant sutarčių buvo sudėti teisėtai.
„Statybos inspekcijos teigimu, teismai galutiniais ir įsiteisėjusiais sprendimais nustatė, kad vienintelis būdas pašalinti pažeidimus – nugriauti šiuos statinius, nes trijų poilsio pastatų statyba buvo draudžiama ir yra neteisėta. Teismo bylose buvo pripažinta, kad pastatyti moteliai prieštarauja Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano nuostatoms, kurios draudžia naujų poilsio įstaigų statybą parko rekreacinėje zonoje“, – teigė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkas Albertas Stanislovaitis.

Antradienį jau buvo pradėti pirminiai statinių likvidavimo darbai: išnešti daiktai, apleidžiamos patalpos.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų