kas vyksta neringoje logo baltas

Neringa tapo Pasaulio paveldo miestų organizacijos nare

Poilsiautojai Nidoje / R. Tenio nuotr.
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Neringos savivaldybė įstojo į Pasaulio paveldo miestų organizaciją (Organization of World Heritage Cities (OWHC)). Tokiam žingsniui dar gegužės mėnesį pritarė Neringos savivaldybės taryba.

Ši tarptautinė organizacija vienija daugiau nei 200 pasaulio miestų, kurių teritorija turi UNESCO Pasaulio paveldo vietovės statusą. Organizacijos tikslas – miestų narių bendradarbiavimas, dalinantis patirtimi ir žiniomis, kuriant naujos kartos miestų plėtros politiką, strategijas ir projektus, taikant drąsias naujas idėjas, požiūrius ir metodikas.

Į šią organizaciją Neringa priimta to pačiu metu kaip ir Centrinėje Meksikos dalyje esantis San Luis Potosi miestas, kurio teritorija taip pat įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

„Šie miestai yra įsipareigoję išsaugoti savo išskirtinį gamtos ir kultūros paveldą. Didžiuojamės galėdami priimti Neringą ir San Luisą Potosi į Pasaulio paveldo miestų šeimą. Suvienydami jėgas mes ir toliau saugosime savo pasaulio paveldą bei sieksime tvarios miestų plėtros. Nekantraujame dirbti karu su šiais nuostabiais miestais“, – naujus narius sveikina Pasaulio paveldo miestų organizacija.

Rekomenduojame

Legendinis baras „Kaštonas“ / M. Patašiaus nuotr.

Neringos savivaldybę pasiekė ir šios organizacijos prezidento, Kvebeko miesto mero Bruno Marchand sveikinimas: „Mūsų organizacija džiaugiasi priimdama Neringą į savo narių gretas“.

Neringos savivaldybės nuotr.

Kaip pažymi Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis, Pasaulio paveldo miestai susiduria su tokiais iššūkiais kaip klimato kaita, miestų gyvybingumo užtikrinimas, paveldo išsaugojimas. Šiems miestams ypatingą poveikį daro šiandieniniai ekonominiai, socialiniai procesai.

„Visi šie klausimai svarbūs ir Neringai, o priklausymas Pasaulio paveldo miestų organizacijai leis semtis patirties ir dalintis žiniomis, ieškant tvarių vystymo galimybių“, – teigia meras Darius Jasaitis.

Dalyvaujant organizacijos veikloje planuojama gauti tarptautinę ekspertinę pagalbą, įsijungti į aktualius nuotolinius projektus Vokietijos ir Skandinavijos šalių darbo grupėse. Kas du metus vyksta Pasaulio paveldo miestų organizacijos kongresas.

Pasaulio paveldo miestų organizacija įkurta 1993 metais UNESCO Pasaulio paveldo komiteto susirinkimo metu, kuris vyko Fese (Maroke). Organizacijos būstinė yra Kvebeke (Kanada). Nuo 2000-ųjų metų Pasaulio paveldo miestų organizacijos nariu yra Vilniaus istorinis miesto centras.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų