kas vyksta neringoje logo baltas

Nidos „Vasaros knygyno“ įkūrėjas D. Kiauleikis: jau tapo tradicija nueiti į švyturį ir užsukti į knygyną

„Vasaros knygynas“ Nidoje./S. Javaitytės nuotr.

Penktą vasarą Nidoje, „Jūratės“ viešbučio verandoje, veikia „Vasaros knygynas“. Lankytojai čia gali įsigyti keliolikos leidyklų knygas. „Kuriame vasaros tradiciją, poilsiautojus skatiname skaityti kokybišką turinį“, – sakė knygyno įkūrėjas Dovydas Kiauleikis.

Veikia tik vasarą

D. Kiauleikiui mintis įkurti sezoninį knygyną kilo tuomet, kai 2018 m. Nidoje nebeliko ilgus metus veikusio pastovaus knygyno. Jis sukluso paskaitęs kolegės įrašą socialiniame tinkle, kur moteris stebėjosi, kad vasarą Nidoje nėra kur knygos įsigyti.

„Tuomet atėjo pandemija ir tapo aišku, kad visi atostogaus Lietuvoje, prie jūros, tad kilo mintis čia įkurti knygų salelę, bet tik vasaros sezonui, kai poilsiautojų daugiausia“, – sakė D. Kiauleikis. Knygyno iniciatyvą įgyvendina leidykla „Kitos knygos“, tačiau čia galima rasti ir keliolikos kitų Lietuvos leidyklų knygas.

Rekomenduojame

V.Kernagis su Beno skulptūra Nidoje prie marių / M.Patašiaus nuotr.
Lankytinos vietos Kuršių nerijoje / R. Tenio nuotr.

Pašnekovas mena, kad Nidoje teko paieškoti vietos naujai įstaigai, teko apvaikščioti visą miestelį, kol galiausiai rado vietą pačiame centre – tai „Jūratės“ viešbučio veranda. Ši pastato dalis nebuvo aktyviai naudojama, tad viešbutis sutiko pasidalinti patalpomis vasaros sezonu. Sezoninis knygynas Nidoje duris atvėrė 2020 m. birželį.

„Vasaros knygynas“ (Pamario g. 3, Nida) atidaromas birželio viduryje ir veikia iki rugpjūčio pabaigos.

Knygos užsienio kalbomis./S. Javaitytės nuotr.

Nišinės, filosofinės knygos

Nedideliame knygyne galima rasti „kokybiško turinio knygų koncentratą“, įvardino D. Kiauleikis. Asortimente pateiktos knygos iš Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos, leidyklų „Balto“, „Bazilisko ambasada“, „Dvi tylos“, „Apostrofa“, „Lapas“, „Jonas ir Jokūbas“, „Sofoklis“, „Aukso žuvys“, „Odilė“, „Hubris“, „Eureka!“ ir kt.

„Daugiausia turime mažesnių, nišinių, filosofijos leidyklų knygų“, – pažymėjo pašnekovas.

Ką vasarotojai skaito?

„Kiekvieni metai – kaip loterija, nes gegužę, birželį reikia sudaryti knygų sąrašą. Žiūrime, kas naujo per metus išėjo, ką pernai pirko. Nenuspėjama! Štai šįmet neperka knygų apie Neringą, turime skyrelį iš įstaigos „Neringos muziejai“, Liudviko Rėzos kultūros centro, Neringos bibliotekos – jos nedomina žmonių, o visąlaik domindavo. Šįmet labiausiai perka lietuvių autorių knygas, galima pažymėti Gabijos Grušaitės „Grybo sapną“, kur veiksmas vyksta Neringoje, populiari Rasos Navickaitės knyga „Marija Gimbutienė“, Dariaus Žiūros „Diseris“, Manto Adomėno „Moneta ir labirintas“, dar Norberto Černiausko „Fado“, Nariaus Kairio „Yura, yura. 88 šventyklų kelias“, apie Japoniją“, – vardino D. Kiauleikis.

Atskiroje lentynoje sukrautos knygos anglų, vokiečių, rusų kalbomis. Vaikams – atskiras skyrius.

Knygynas kas savaitę sudaro bestselerių sąrašą, jis nuolat kinta.

Prekiaujama ir kultūros žurnalu „Literatūra ir menas“, itin populiarus birželio 7 d. numeris, specialiai skirtas pajūriui.

Žurnalas „Literatūra ir menas“./S. Javaitytės nuotr.

Renkasi lėtai

Per penkis sezonus poilsiautojai jau įprato būdami Nidoje užsukti į „Vasaros knygyną“, maždaug 80 proc. pirkėjų yra nuolatiniai. Įsigytą knygą galima paženklinti specialiais antspaudais, pažymint, kad knyga pirkta Nidoje, atostogaujant.

Knygynas kasmet turi naują logotipą. Jį ir antspaudus kuria dizainerė-iliustratorė Lina Sasnauskaitė. Logotipą sudaro šešių dalių komiksas, pasakojantis istoriją apie Neringą. Šįmet pateikiama istorija apie kirą ir skaitytoją.

„Šįmet Nidos restoranų atstovai pastebi, kad lankosi mažiau žmonių, bet knygynas to nejaučia, žmonės žino jį, jau tapo tradicija: nueiti į Nidos švyturį ir į knygyną“, – sakė D. Kiauleikis ir tęsė: „Čia svarbu pats procesas: žmonės gyvena Kaune, Vilniuje, kituose miestuose, ten daug dirba ir neturi laiko ilgai rinktis knygas, jas perka internetu. Bet Neringoje vasara, atostogos, žmonės turi laiko, būna ir valandą renkasi, kiekvieną knygą apžiūri. Su visais labai daug plepame apie knygas, dalinamės rekomendacijomis. Pokalbiams visada randame laiko. Toks knygynas negalėtų veikti kitame mieste, nes žmonės per atostogas gyvena visai kitu ritmu.“

Perkamiausių knygų lentyna 2024 m. liepos 19 d./S. Javaitytės nuotr.

„Jūratės“ viešbučio verandoje rengiami knygų pristatymai, susitikimai su rašytojais. Tiesa, šįmet jų mažiau.

„Atvykti autoriams į Neringą pristatyti knygą yra labai brangu, ne tik pinigų, net ir laiko prasme, nes 6 val. keliauti autobusu iš Vilniaus – prailgsta, atvykus reikia nakvoti. Sunku prisitraukti knygų autorius, vienais metais gavome finansavimą, tad galėjome apmokėti nakvynę, kelionę tai ir pristatymų surengėme daugiau. Be to, rašytojai irgi atostogauja. Knygynas mums patiems kaip darbostogos, nes darbuojamės penkiese-šešiese pakaitomis, visi iš leidyklos „Kitos knygos“: redaktorė, projektų vadovė, aš – už komunikaciją atsakingas“, – pasakojo D. Kiauleikis.

Jis atskleidė, kad labai įdomu sutikti žmonių iš mažesnių miestų: Biržų, Skuodo ir kitų.

„Jie pasakoja kuo gyvena, girdime labai daug nusiskundimų, kad nebelieka knygynų, kur šalia knygų nebūtų išdėliota pašalinių prekių: keptuvių, žvakių. O Nidoje žmonės randa knygyną, kur yra tik knygos, sąmoningai neturime nieko kito, net atvirukas knygyno vos vienas“, – teigė D. Kiauleikis.

Knygos./S. Javaitytės nuotr.

Siestos metu nedirba

Knygynas Nidoje vasarą dirba su siestos pertrauka. Šiuo metu darbo laikas toks: kasdien 10–13 val. ir 18–21 val.

Vadinamosios siestos metu lankytojų užsuka vos vienas kitas, tad jos metu knygynas uždaromas, o darbuotojai turi galimybę atsikvėpti prie jūros, pasisemti idėjų.

„13-18 val. būna siestos laikas, nėra žmonių, kai geras oras, visi būna prie jūros, nėra prasmės čia sėdėti. (…) Tai ne verslo projektas, o labiau kultūrinė iniciatyva, tad pertrauka darbuotojams skiriama pasimėgauti jūra, pailsėti. Jei lyja, žinoma, tuomet sėdime knygyne, žmonės tuomet plaukia čia“, – sakė knygyno įkūrėjas D. Kiauleikis.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų