kas vyksta neringoje logo baltas

Rašytojas B. Bėrantas: Preila mane įkvepia, čia jaučiu ypatingą ramybę

Nidos „Vasaros knygyne“ rašytojas Benas Bėrantas pristatė knygą „Pirštų galiukais"./S. Javaitytės nuotr.

Liepos 18 d. Nidos „Vasaros knygyne“ rašytojas Benas Bėrantas pristatė novelių rinkinį „Pirštų galiukais“(2022). Devynias knygas vaikams parašęs autorius šįkart pristatė pirmąjį novelių rinkinį suaugusiesiems. Čia jis gilinasi į santykius, dviejų žmonių ryšį.

„Jūratės“ viešbučio verandoje (Nida, Pamario g. 3) veikiančiame knygyne B. Bėrantas skaitė ištraukas iš naujausios savo knygos ir bendravo su skaitytojais.

Knygos pristatymas Nidoje./S. Javaitytės nuotr.

Rašo apie santykius ir ryšį

Susirinkusiuosius rašytojas pirmiausiai paragino trumpam užsimerkti arba pažvelgti į marias už lango ir panirti į pasakojimą.

Rekomenduojame

Poilsiautojai Nidoje / R. Tenio nuotr.
„Kautros“ autobuso vairuotojas V. Čepaitis neretai būna ir gidu / M. Patašiaus nuotr.

„Jei pasieksi jūros krantą prieš patekant saulei ir taip nutiks, kad tuo metu ir aš atsirasiu tame krante – tokia galimybė tik viena iš begalybės, – tada mes susitiksim tame pačiame gintaro gabalėlyje“, – iš naujos savo knygos novelę „Duosiu tau nurodymus“ skaitė B. Bėrantas.

Jis konstatavo, kad dviese gyvenime galima pasiekti žymiai daugiau, negu po vieną.

„Šis kūrinys kalba apie tėkmę, iš upės į jūrą. Jūra gali būti tikslas, siekiamybė. Mes visi atvykome prie jūros – vadinasi, pasiekėme kažkokį tikslą, ramybės būseną“, – komentavo rašytojas.

Autorius atskleidė, kad į novelių knygą sudėjo trylika metų kurtus tekstus. Noveles kurti pradėjo dar studijų metais, įkvėpimą paskatino persikėlimas gyventi iš Mažeikių į Vilnių. Sostinėje B. Bėrantas studijavo leidybos mokslus, įsidarbino leidykloje, ėmė rašyti knygas vaikams.

„Domėjausi viskuo, kas sostinėje vyksta, mėgau klausytis praeivių pokalbių ant suoliuko. Pradėjau rašyti, istorijos kaupėsi. Visi ėmė klausinėti, kada bus knyga. Planavau ją išleisti 30-mečio proga, 2019-aisiais, surinkau 30 novelių. Bet tada atėjo pandemija…“, – kalbėjo B. Bėrantas. Knygą jis išleido po kelerių metų, tiesa, paliko tik septyniolika novelių.

Preilos (Menininkų) kopa./R. Tenio nuotr.

Kuria Preiloje

Sostinėje gyvenantis rašytojas atskleidė, kad jau devintą vasarą leidžia Preiloje, kur geriausiai sekasi kurti.

„Labiausiai rašyti sekasi, kai pabėgu nuo rutinos ir kasdienybės į kitą aplinką. Geriausiai kurti man sekasi tamsiuoju paros metu. Galite mane įsivaizduoti 3 val. nakties parimusį prie stalinės lempos ir spragsintį kompiuterio klaviatūra. Visąlaik apsistoju ten pat – poilsio namuose „Gelmė“. Ten apgaubia tyla, ramybė, čia pat ir marios. Gulint lovoje girdisi kaip marios skalauja medinį namą, jis dar šiek tiek girgžda, o antrame aukšte langai aukščiau, tad ten gulėdamas jautiesi lyg laivo kajutėje. Siurrealus jausmas“, – pasakojo B. Bėrantas ir pridūrė, kad ten pat apsistoja įvairūs meno žmonės: muzikantai, aktoriai, kiti rašytojai. Kaip jis atrado Preilą?

„Viena pažįstama vertėja buvo apsistojusi Pervalkoje, pasiteiravau, gal žino, kur aplinkui būtų galima pailsėti. Ji paminėjo Preilą. Su dviračiu numynė, apklausė kur nuomoja, padėjo rasti vietą apsigyventi. Nuo tada jau devintus metus ten važiuoju. Vien pasivaikščiojimas palei marias tiek daug įkvėpimo gali duoti, ten tokia ramybė! Praėjusią dieną sėdėjome verandoje ir net norėjosi šnabždėti – taip tylu, ramu, kad nesinori žodžiais tos ramybės drumsti. Labai patinka Preilos bibliotekos skaitykla su nuostabiu vaizdu į marias. Įkvepia ir Preilos kopa. Esu išmaišęs šį miestelį, jis man artimas širdžiai“, – pasakojo rašytojas B. Bėrantas. Jis pažymėjo, kad paįvairinimui mėgsta iš Preilos su dviračiu numinti ir į Nidą.

Pasak jo, visa Neringa turi savo ramybės aurą, dėl to čia vis ir sugrįžta.

Asociatyvi./„Kas vyksta Neringoje“ nuotr.

Svarbu vandens stichija

Rašytojas B. Bėrantas be vandens neįsivaizduoja savo atostogų.

„Kūrybinės mintys gali aplankyti ir maudantis jūroje, tuomet labiausiai gaila, kad būdamas tarp bangų neturiu čia pat kokio neperšlampamo popieriaus užsirašyti mintims – kūrinys krante greičiau gimtų. Bet lieka idėja, prie kurios prisėdu jau tik po kurio laiko“, – pasakojo rašytojas.

Vanduo jam svarbus ir kūryboje, kelios novelės knygoje turi upės ar jūros motyvus.

„Vanduo yra mano stichija, vandenyje jaučiuosi gerai, nurimstu, išsiplauna mintys. Visąlaik ieškau vandens. Neseniai kaip leidybos agentas keliavau į Japoniją ir Korėją. Tuose didmiesčiuose tiesiog dusina gigantiški pastatai, norisi ieškoti vandens“, – sakė B. Bėrantas.

Rašytojas B. Bėrantas Nidoje./Asmeninio albumo nuotr.

Labiausiai įkvepia gyvenimas

Per knygos pristatymą Nidoje sulaukęs klausimo, kur semiasi įkvėpimo, rašytojas B. Bėrantas atsakė, kad labiausiai jį įkvepia gyvenimas, kitų žmonių istorijos. Rašytojas daug skaito, dažniausiai – grožinę literatūrą.

„Nuolat ką nors skaitau. Šiuo metu esu susikaupęs į Kotrynos Zylės knygą „Mylimi kaulai“, tai puikus pavyzdys, kaip folklorą ir etnokultūrą galima sujungti su šiais laikais ir padaryti juos aktualius. Nuostabi knyga. Neseniai skaičiau Gabijos Grušaitės „Grybo sapną“ apie Neringą, irgi puiki knyga“, – dalinosi B. Bėrantas.

Jis akcentavo, kad skaitymas labai svarbus vaizduotės lavinimui, akiračio plėtimui, bendram išsilavinimui. Be to, skaitymo procesas padeda atsipalaiduoti, nurimti, paleisti įtampą, o svarbiausia – stabtelti.

„Linkiu, kad kasryt atsibustumėte su jausmu, kad viskas ramu ir yra savo vietose“, – atsisveikindamas skaitytojams palinkėjo B. Bėrantas.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų