kas vyksta neringoje logo baltas

Fotografijos grandų parodą apie kalnus pristačiusi J. Bučmytė: šios nuotraukos įkrauna

Fotografijų parodos „Kalnų susitikimai“ atidarymas Kuršių nerijos istorijos muziejuje./S. Javaitytės nuotr.

Fotografijos grandų Antano Sutkaus, Virgilijaus Šontos, Romualdo Kęstučio Augūno ir Jono Daniūno užfiksuotus kalnus parodoje „Kalnų susitikimai“ vos dvi savaites galima apžiūrėti Kuršių nerijos istorijos muziejuje. Atidaromą parodą antradienį pristačiusi ekspozicijos rengėja Jūratė Bučmytė pabrėžė: „Šie darbai skleidžia šilumą ir gėrį. Jie įkrauna.“

Keturių žinomų Lietuvos fotografų kalnų nuotraukose – viršukalnių grožis, detalės ir kontrastai, kalnų kasdienybės momentai. Kiekvienas jų savitai atskleidžia, kaip kalnuose susitinka su jų didybe, bendrakeleiviais, o svarbiausia – su savimi. Kalnai buvo užfiksuoti 1962-1983 m. Parodoje eksponuojama 20 originalių sidabro druskų nuotraukų, kurios atkeliavo bendradarbiaujant su Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniu Fotografijos muziejumi.

Viena iš parodos kuratorių Gintautė Žemaitytė pažymėjo, kad atrenkant nuotraukas daugiausiai teko išvysti alpinistų, kurie iškėlę vėliavą džiaugiasi pasiekę viršūnę, taip pat buvo nemažai autorių portretų.

„Bet nusprendėme parodyti kalnų gyvenimo įvairovę. Lankytojai išvys į tris dalis suskirstytas fotografijas: pirmoje – alpinistus, keliaujančius po kalnus, siekiančius pasiekti viršūnes, antroje – kalnų grožį, baugias viršūnes, o trečioje – kalnų gyventojus. Kalnai pakvies ir į susitikimą su pačiu savimi“, – intrigavo G. Žemaitytė.

Rekomenduojame

Poilsiautojai Nidoje / R. Tenio nuotr.
Legendinis baras „Kaštonas“ / M. Patašiaus nuotr.

Paroda „Kalnų susitikimai“./S. Javaitytės nuotr.

Ekspozicijos rengėja Jūratė Bučmytė atviravo, kad šios parodos kūrimas buvo ypatinga patirtis.

„Būna gyvenime tokių stebuklų, kad nei iš šio, nei iš to  vėl susiduri su senais pažįstamais: Antanu Sutkumi ir Virgilijumi Šonta. Mes be galo nustebome, kai gavome sąrašą darbų ir supratome, kad grįžome į 1984-1988-uosius, kai kartu su šiais nuostabiais fotografais teko eksponuoti, rengti jų darbų parodas Vilniuje, Maskvoje, kitur. Tai buvo nuostabi proga susidurti su originalais ir pajusti nuostabią šilumą, energiją, kuri sklinda iš kiekvieno darbo. Gali prie šių nuotraukų stovėti valandą ar ilgiau ir visada rasi, kas tave trauks ir įkraus“, – sakė J. Bučmytė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Thomo Manno festivalis ne veltui sujungė dvi stiprias temos: kalnus ir švyturius.

„Mūsų baltiškoje tradicijoje kalnai, aukštumos ir švyturiai dažnai minimi kartu. Atsiminkime dzūkišką, chrestomatinę giesmę „Oi ant kalno, ant aukštojo, stovi balta karūnėlė”, o kur dar Jono Biliūno „Laimės žiburys“, į kurį visi kopia, ar Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pasakyta mintis: „Žvalgykis nuo aukštų bokštų, tai kelią pajusi“. (…) Fotografijose matyti ne tik kalnai, bet ir fotografų sielos ilgesys, toliai. Linkiu atidžiau pažvelgti į šias nuotraukas ir pasisemti asmeninio įkvėpimo”, – ragino parodos ekspozicijos rengėja J. Bučmytė.

Kitas ekspozicijos rengėjas Albertas Krajinskas atviravo, kad rankose laikydamas tokių fotografijos grandų originalus buvo stipriai sujaudintas.

„Gavus nuotraukas buvo sunku patikėti, kad tai yra originalai, o kai juos pamatėme visus iškabintus čia, buvo stipru… Į rankas kūrinius ėmėme su pirštinėmis, bet ši patirtis paliko labai stiprų įspūdį”, – teigė A. Krajinskas.

Paroda „Kalnų susitikimai“ Kuršių nerijos istorijos muziejuje bus eksponuojama iki liepos 31 d.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų