kas vyksta neringoje logo baltas

Neringoje skambės laiko patikrinta muzika

Tarptautinis muzikos festivalis „N žemė“ / nuotr. iš festivalio archyvo

Tarptautinis muzikos festivalis „N žemė“ liepos 6 dieną dvidešimtą kartą žengs į nepaklusniųjų muzikos salą. Septynias dienas įvairiose Nidos ir Preilos erdvėse muzikos ir šokio virtuozai kvies prisiminti geriausias per festivalį sukurtas programas. 20-mečio repertuare – laiko patikrinti kūriniai, koncertai, spektakliai ir kviestiniai svečiai iš užsienio, padėję žengti festivaliui pirmuosius žingsnius.

Prieš du dešimtmečius į Neringą atvykę muzikantai buvo jauni ir entuziastingi kūrėjai, šiandien jie žinomi menininkai Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, Graikijoje ir Lietuvoje. Prieš 20 metų, kai Lietuva tapo Europos Sąjungos ir NATO nare, ant Vilniaus rotušės laiptų Roko Zubovo ir Mindaugo Bačkaus galvose kilo mintis suburti bendraminčius ir surengti analogų neturinčią muzikos šventę gražiausioje Lietuvos vietoje.

Įkvėpė Arvydo Malcio kūrinys

Arvydo Malcio kūrinys „Nepaklusnumo žemė“ įkvėpė ir padiktavo festivalio pavadinimą. Taip gimė „Nepaklusniųjų žemė“, vėliau tapusi tarptautiniu muzikos festivaliu „N žemė“, rašoma Neringos turizmo informacijos centro pranešime žiniasklaidai.

Festivalio turinį sufleravo ir Neringos istorijos – pašto ir smuklės savininko Georgo Dovydo Kuverto, nepaklususio gamtos stichijai ir sodinusio Neringos mišką, legenda.

Nepaklusnumas muzikoje buvo nukreiptas į rutiną, stereotipus, sustabarėjusias tradicijas ir muzikos formas. Vėliau įsiliejo labai svarbi ekologijos tema bei noras išprovokuoti laisvą žmonijos apsisprendimą daryti ką nors, nuo ko pasaulis taptų gražesnis.

Šiemet festivalį Ludwigo van Beethoveno Likimo simfonija pradės Vilhelmas Čepinskis, „Camerata Solaris“ bei Šiaulių miesto sinfonietta. Vieno žinomiausių vokiečių kompozitorių kūrinys prasideda keturių natų įžanga, arba „likimo motyvu“, kuris Antrojo pasaulinio karo metais nacių okupuotai Europai BBC radijo bangomis skleidė tikėjimą ir viltį. Šiuo metu pasaulis vėl išgyvena chaoso, brutalumo, nevilties situaciją. Pavojų ir karo akivaizdoje iškyla gyvybiškai svarbūs žmogiškumo, pergalės, taikos ir laisvės siekiai.

Septynias dienas festivalio dalyviai keliaus po teatralizuotus kabaretus, Nidos kopomis, kvies stebėti Charlie‘io Chaplino filmų taperius, mėgautis vidurnakčio sonetais ir kamerine, laiko patikrinta muzika.

Trys festivalio renginiai – be bilietų

Neringoje, muzikuojant nepaklusniesiems, niekada netrūko gero ūpo, muzikos ir, kaip dabar sakoma, „draivo“. Kadaise į nepaklusniųjų festivalius buvo galima patekti švarinant Neringos paplūdimius ir miškus, surinkus maišelį šiukšlių. XX festivalio organizatoriai į tris festivalio renginius kviečia ateiti be bilietų.

Be Valstybės dienos koncerto, Švyturio valdymo name (Švyturio g. 1, Nida) bus atidaryta grafikės ir iliustratorės Jūratės Stauskaitės paroda, skirta Tomo Sakalausko knygos „Čakona: užmario smėlio kalnai ir XXX vizijų“ 30-mečiui.

Ištraukas iš knygos skaitys aktorius Andrius Bialobžeskis. Festivaliui persiritus į antrą pusę, liepos 10 dieną, visų lauks du puikūs choreografai Daphnis Kokkinos ir spektaklio „Klajojančios kopos“ idėjos autorė Agnija Šeiko. Spektaklis, kurio premjera įvyko festivalyje „N žemė“ prieš ketverius metus, Parnidžio kopos scenovaizdyje bus rodomas dvi dienas.

Pristatomas dokumentinis filmas „Sala“

Dedikacijos festivalio sukakčiai atsispindės koncertų programose, ypatinguose pasimatymuose, dalyvių ir neringiškių susitikimuose. 20-mečio atminties perlai rimtai ir su humoru skleisis festivalio sukakties proga pristatomame dokumentiniame filme „Sala“. Premjeros dieną vyks diskusija su šio filmo herojais, istorijų liudininkais ir filmo kūrėjais.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų

Pakrančių ir sienos apsauga Nidoje / R. Tenio nuotr.
Baidarių žygio dalyviai / Neringos savivaldybės nuotr.