kas vyksta neringoje logo baltas

Nidoje nebeliko pamėgtos vietos: kas bus statoma vietoje jos?

Asmeninio albumo nuotr. / „Kas vyksta Neringoje“ koliažas

Netoli Nidos paplūdimio veikusi garsi, klientų pamėgta kavinė „Zuikio daržas“ buvo priversta ieškoti naujos vietos. Kaip teigė šeimos verslo bendrasavininkė Rūta Navickaitė, Neringos savivaldybė nesiūlė kitų alternatyvių patalpų Nidoje, todėl nuo šiol „Zuikio daržas“ klientų lauks Vilniuje. O kas bus statoma nugriautų namelių vietoje?

„Zuikio daržas“ nuo šiol bus miestietiškas

„Zuikio daržas mieste. Jis kitoks – mes tokie patys. Kiek jaudinamės besiruošdami šiam vaidmeniui, todėl ieškome komandos draugų“, – gegužės mėnesį apie darbuotojų paiešką skelbta kavinės socialinio tinklo Facebook paskyroje.

Naujienų portalui „Kas vyksta Neringoje“ šeimos verslo bendrasavininkė R. Navickaitė sakė dar nenorinti atskleisti tikslaus naujos vietos adreso, tik paminėjo, kad kavinė nuo šiol įsikurs Vilniuje, Naujamiestyje – kituose šalies miestuose verslininkai plėstis neketina.

Pasak R. Navickaitės, „Zuikio daržas“ toks pat, koks buvo Nidoje nuo šiol nebebus – jis bus mieste, centre ir bus miestietiškas.

„Zuikio daržo“ teritorija Nidoje dabar / „Kas vyksta Neringoje“ nuotr.

„Zuikio daržas“ visą laiką buvo Nidoje, bet valdžia pasielgė šitaip ir sugriovė visą tą „Zuikio daržą“, o dabar toje vietoje jie nieko nedaro. Tai irgi labai keistas dalykas. Kodėl jie nieko toje vietoje nedaro? Jie sakė, kad galbūt išnuomos, bet jie nenuomoja. Jie tiesiog nugriovė ir viskas. Tai ten kažkam pažadėta ta žemė“, – svarstė R. Navickaitė.

Pašnekovė naujienų portalui pasakojo, kad savivaldybė „Zuikio daržui“ nesiūlė jokių kitų alternatyvių patalpų Nidoje, tik neperspėję ir neleidę išsinešti savų daiktų nugriovė namelius.

„Mano draugai paskambino, kad griauna, tai mes atvažiavę dar spėjom kažką (aut. past. – pasiimti), kas buvo išnešta į lauką, bet mūsų krosnį sudaužė. Menininkai mums buvo pagaminę meno kūrinį, kuris irgi buvo dingęs. Kai mes atvažiavom, jau jo nebebuvo. Daugelį daiktų nugriovė, kai kurie buvo dingę.

Jie sugriovė ne tik „Zuikio daržą“. Jie sugriovė mūsų šeimos verslą ir sugriovė žmonių mylimą vietą. Mum nebuvo pasiūlyta alternatyva. Ir visa tai padarė be teismo sprendimo, nelegaliai nugriovė mūsų namelius“, – pasakojo šeimos verslo bendrasavininkė.

Neringos savivaldybės vicemeras Narūnas Lendraitis paklaustas, ar savivaldybė bandė megzti diskusiją dėl „Zuikio daržo“ pasilikimo kitoje Nidos vietoje teigė, kad patys kavinės savininkai turėtų kreiptis į savivaldybę ir tokią vietą siūlyti.

„Beje, dar kol vyko diskusijos ir jų prašymai, kad „dar leiskite“, savivaldybė jiems duodavo tuos leidimus renginiams organizuoti ir taip toliau. Bet jie puikiai žinojo, kad tikrai tie nameliai bus nugriauti.

Antra, buvo ieškoma ir prašoma jų – siūlykite kitas alternatyvas, kur galima būtų kažką panašaus sukurti. Visokie variantai buvo svarstomi, bet Nidoje surasti tam tinkamą vietą nėra taip paprasta“, – komentavo N. Lendraitis.

Klientai liūdi: apmaudu, jog Nida tai prarado

Prašydama padėti išsaugoti unikalius kultūrinius namelius Nidoje, „Zuikio daržo“ bendruomenė internete buvo paskelbusi peticiją, kurią pasirašė daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

Kaip rašoma peticijoje, buvo prašoma panaikinti Neringos savivaldybės administracijos 2015-08-24 reikalavimą dėl prekybos kiosko prie Nidos pliažo Neringoje nugriovimo; panaikinti Neringos savivaldybės administracijos 2019-07-12 pakartotinį reikalavimą dėl prekybos kiosko prie Nidos pliažo Neringoje; suformuoti žemės sklypą adresu Nidos-Smiltynės pl. 7A-7E, Neringa; pratęsti namelių, adresu Nidos-Smiltynės pl. 7A-7E, Neringa, eksploatacijos terminą ir sudaryti nuomos sutartis su namelių, esančių adresu Nidos-Smiltynės pl. 7A-7E, Neringa savininkais.

R. Navickaitė „Kas vyksta Neringoje“ teigė, kad ištikimi kavinės klientai liūdi dėl tokio „Zuikio daržo“ likimo.

„Visi liūdi, daugelis sako, kad nebevažiuos apskritai į Nidą – nebėra vietos, kur būtų galima pabūt, visiems susitikti. Daugelis mūsų klientų rašo laiškus, (aut. past. – reiškia) palaikymą. Šeimos, vaikai verkia tiesiog – jie irgi įtraukti į visa tai, nes vaikai užaugo „Zuikio darže“ nuo leliukų“, – sakė R. Navickaitė.

„Pajūris pasiges šio unikalumo, kaip gaila, kad kažkam pakliudė. Kaip apmaudu, jog Nida tai prarado“, – socialiniame tinkle paskelbus žinią, kad „Zuikio daržas“ persikelia į Vilnių, rašė internautai.

Kas bus statoma „Zuikio daržo“ namelių vietoje?

Šių metų pradžioje naujienų agentūrai BNS Neringos meras Darius Jasaitis teigė, kad vietoje „Zuikio daržo“ planuojamas Kuršių nerijoje laukiamas jūros terapijos centras, vyksta detalusis planavimas.

„Tai yra ta teritorija, apie kurią svajoja visa Neringa. Jis teritoriškai suplanuotas, vyksta detaliojo plano planavimas, kad (norint – BNS) įregistruoti sklypą pagal įstatymus, jis turi būti tuščias“, – sausio mėnesio pabaigoje skelbtame BNS straipsnyje cituojamas savivaldybės vadovas.

„Zuikio daržo“ teritorija Nidoje dabar / „Kas vyksta Neringoje“ nuotr.

Vis dėlto Neringos savivaldybės vicemeras N. Lendraitis „Kas vyksta Neringoje“ tikino, kad „Zuikio daržo“ vietoje kol kas nieko statyti neplanuojama. Anot jo, jūros terapijos centras turėtų atsirasti vietoje dabar esančių buvusios valgyklos pastatų – einant prie jūros link Nidos gelbėjimo stoties.

„Tai yra įsisenėjusi, užvelta situacija. „Zuikio daržas“ nuomavosi tuos namelius, kai kur net nebuvo tų tikrųjų savininkų. Ten ir teisminiai ginčai vyko. Tie nameliai stovėjo ant tos žemės nelegaliai, „Zuikio daržo“ bendruomenė tikrai žinojo. Praeiti metai jiem buvo paskutiniai, kada jiems buvo išduotas leidimas. Savivaldybė ėmėsi veiksmų – nameliai buvo nukelti, nes jie ten stovėjo nelegaliai.

Kol kas nieko neplanuojama vietoj „Zuikio daržo“. Einant prie jūros link gelbėjimo stoties yra tokia nebaigta statyba – ten turėtų atsirasti jūros terapijos centras“, – aiškino N. Lendraitis.

Savivaldybė: nameliai stovėjo neteisėtai

Neringos savivaldybė nurodė, kad sutartys dėl galimybės šiems nameliams stovėti sudarytos 1996-aisiais – trims metams, su galimybe pratęsti dar trims, o nuo 2002 metų šie nameliai stovi neteisėtai. 2015-aisiais Neringos savivaldybė kreipėsi į namelių valdytojus su reikalavimu juos nukelti, vėliau pakartotinai kreiptasi 2019-aisiais.

„Vieno iš namelio savininkas Savivaldybės pakartotinį reikalavimą (2019 metų) apskundė. 2022-aisiais metais balandžio 7 d. įsigaliojo Klaipėdos apylinkės teismo sprendimas, kuris atsakovės Neringos savivaldybės administracijos priešieškinį tenkino visiškai. Įpareigojo ieškovą – namelio savininką – nugriauti (nukelti) laikiną statinį – prekybos kioską, esantį Nidos-Smiltynės pl. 7 b, Neringa, ir sutvarkyti teritoriją per 1 mėnesį nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo.

Ieškovei neįvykdžius įpareigojimo nugriauti (nukelti) laikiną statinį per teismo sprendime nustatytą terminą – leisti atsakovei Neringos savivaldybės administracijai ieškovės lėšomis nugriauti laikiną statinį – prekybos kioską, esantį Nidos-Smiltynės pl. 7 b, Neringa, ir sutvarkyti teritoriją“, – informavo Neringos savivaldybė.

Pasak savivaldybės, vėliau buvo ieškoma būdų minimus kilnojamuosius statinius įteisinti, prašant savivaldybės nesiimti aktyvių veiksmų – 2022 metų lapkričio mėnesį buvo kreiptasi į Konstitucinį teismą, kuris 2023 m. sausio 11 d. šį klausimą atsisakė nagrinėti.

Diskusijos dėl galimybės išsaugoti namelius vyko dar kurį laiką, tačiau teisinis pagrindas nameliams stovėti – nerastas. Nukėlimo darbai buvo organizuojami įgyvendinant minėtą teismo sprendimą bei Statybos įstatymo 40 str. 3 dalimi. – pasibaigus laikinojo statinio naudojimo terminui.

***

Namelių ansamblis, autentiškai suprojektuotas pagal unikalią Kuršių Nerijos architektūrą, pastatytas 1996 metais kaip kavinės, aptarnaujančios Centrinio paplūdimio lankytojus, Facebook skelbė „Zuikio daržas“.

Šią unikalią kultūrinę ir poilsinę vietą, pripažintą Lietuvos ir pasaulio svečių, „Zuikio daržo“ kūrėjai pradėjo vystyti 2010 metais.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų

Pakrančių ir sienos apsauga Nidoje / R. Tenio nuotr.
Baidarių žygio dalyviai / Neringos savivaldybės nuotr.