kas vyksta neringoje logo baltas

V. Miliūno bibliotekos vadovė D. Greičiutė: vasarą knygas skaito ne tik prie jūros

Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos direktorė Dalia Greičiutė./M. Patašiaus nuotr.

Vasarą skaitytojų Nidoje padaugėja bent aštuonis kartus. Jie renkasi istorines knygas, detektyvus, mėgsta grožinę literatūrą, sako Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos direktorė Dalia Greičiutė. Ji aktreipė dėmesį, kad skaitytojai knygų užsuka ne tik pakeliui keliaudami į paplūdimį, bet ir noriai skaito kitose poilsio vietose: ant suoliukų miško apsuptyje, šalia Kuršių marių ar supdamiesi hamake.

Ši biblioteka veikia Nidoje (Pamario g. 53) ir filialuose Preiloje (Preilos g. 27) bei Juodkrantėje (Ievos Kalno g. 9).

Skaito knygas, spausdina dokumentus

Pirmoji biblioteka Neringoje buvo įsteigta dar 1956 m., o 1996 m. ji reorganizuota į Neringos miesto savivaldybės viešąją biblioteką su Preilos ir Juodkrantės filialais. 2005-aisiais šiai bibliotekai suteiktas Nidos metraštininko, dramaturgo, prozininko, vertėjo Viktoro Miliūno (1916-1986) vardas. Rašytojas 1961-1986 m. gyveno ir kūrė Nidoje.  Dažniausios jo kūrybinės temos buvo marios, Nida, kitos Neringos dalys.

Žaluma už lango./S. Javaitytės nuotr.

Nidoje esančioje bibliotekoje galima pasiskolinti knygų, žurnalų. Iš viso bibliotekos fonduose saugoma apie 100 tūkst. grožinės literatūros, filosofinių, gamtos mokslų, istorinių knygų ir periodinių leidinių bei apie 2 tūkst. egzempliorių kraštotyros spaudinių.

Bibliotekoje galima naudotis robotikos konstruktoriais, edukaciniais dronais, negatyvų ir nuotraukų skaneriu, grafine planšete, 360 laipsnių kamera „Samsung Gear 360“, planšetiniu kompiuteriu, projektoriumi.

Čia yra kelios darbo vietos, kur galima pasinaudoti kompiuteriu su internetu, skanuoti ar atsispausdinti dokumentus. Kaip pastebėjo bibliotekininkė, Nidoje stokojama bendradarbystės erdvių, vietų, kur būtų galima jungtis nuotoliniam pokalbiui ar posėdžiui, pasitarimams, tad tam pasitarnauja biblioteka.

Bibliotekoje galima ne tik pasiskolinti knygų, bet ir pasklaidyti naujausią spaudą, padirbėti prie kompiuterio./M. Patašiaus nuotr.

Vyksta knygų pristatymai, koncertai

V. Miliūno viešojoje bibliotekoje vyksta įvairūs kultūriniai renginiai, tarp jų „Poezijos pavasaris“, susitikimai su rašytojais, koncertai, vykdoma edukacinė veikla. 2024-aisiais Klaipėdos ir Neringos savivaldybėms minint Švyturių metus, V. Miliūno viešojoje bibliotekoje eksponuojama švyturių paroda, pateikiami istoriniai faktai apie pamario švyturius, o grožinės literatūros mėgėjų knygų lentynose laukia romantiški ir dramatiški pasakojimai bei intriguojantys detektyviniai siužetai, kuriuose vienas iš personažų yra švyturys.

Švyturių paroda./Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos nuotr.

Įstaiga bendradarbiauja su Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Tarptautiniu vertėjų ir rašytojų centru, tad Nidos bibliotekoje apsilanko jų rezidentai, rašytojai.

Rekonstruotame Preilos padalinyje, kur anksčiau veikė senoji mokykla, vyksta ir fortepijono koncertai, jaunųjų muzikantų stovykla, kurios sumanytojas – pianistas Darius Mažintas.

Knygų gausa./M. Patašiaus nuotr.

Asortimente – knygos, žurnalai, almanachai

Nidos bibliotekoje eksponuojamos šios bibliotekos vardo savininko rašytojo Viktoro Miliūno knygos, rankraščiai, nuotraukos, studijų diplomas, vairuotojo pažymėjimas, kiti dokumentai, perduoti artimųjų. Kartkartėmis biblioteką aplanko jo sūnus Kęstutis Miliūnas, gyvenantis užsienyje, pasidomi, kaip sekasi bibliotekai, ką skaitytojai mėgsta skaityti.

„Poilsiautojai šiuo metu itin aktyviai skaito įvairią istorinę literatūrą, žinoma, populiarumo viršūnėje išlieka grožinė literatūra, detektyvai, laisvalaikio leidiniai. Atvykėliai džiaugiasi pamatę, kad turime ne tik nemenkus fondus, bet ir naujausias knygas“, – sakė D. Greičiutė.

Bibliotekos naujų knygų lentynoje šiuo metu skaitytojai ras Gabijos Grušaitės, Irenos Buivydaitės ir kitų populiarių lietuvių autorių knygas.

Ekspozicijoje pateiktas nemažas Neringos kraštotyros fondas. Čia dėmesio laukia Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos nuo 2010 m. leidžiamas kultūros almanachas „Dorė“. Skaitytojai bibliotekoje ras informacijos apie žymius krašto žmones: tautosakininką Liudviką Rėzą, kopų apželdintojus Kuvertus, vokiečių rašytoją Tomą Maną, dailininką Eduardą Jonušą ir kt.

Abėcėlinis katalogas./M. Patašiaus nuotr.

Sujudimas – savaitgaliais

Didžiausias pagyvėjimas bibliotekoje juntamas penktadieniais ir šeštadieniais, tuomet užsuka 50-80 lankytojų, kai žiemos metu sulaukiama iki dešimties skaitytojų. Dažnas mėgsta pavartyti periodiką, nes čia yra galimybė peržvelgti naujausius laikraščius, žurnalus.

Šalia lauko durų yra knygų grąžinimo dėžė, tad perskaitytas knygas patogu sumesti ir ne darbo metu.

„Vasarą pirmadieniais dėžė būna sklidina knygų“, – pažymėjo bibliotekininkė.

Biblioteką pamėgo ir karts nuo karto užsuka rašytojas Julius Keleras, poetas, vertėjas Antanas A. Jonynas, rašytoja, vertėja Nida Timinskaitė.

Per metus Viktoro Miliūno viešojoje bibliotekoje (ir filialuose) apsilanko apie 22 tūkstančiai lankytojų.

V. Miliūno viešoji biblioteka Nidoje./S. Javaitytės nuotr.

Bibliotekos darbo laikas:

II–VI 11–18 val.

Poilsio dienos: sekmadienis, pirmadienis. Prieššventinę dieną biblioteka dirba viena valanda trumpiau.

Skaitytojai neaptarnaujami: paskutinę mėnesio bibliotekos darbo dieną-švaros diena.

Naujausi bibliotekos renginiai skelbiami čia.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų

Baidarių žygio dalyviai / Neringos savivaldybės nuotr.
Asociatyvi / Kas vyksta Neringoje nuotr.
Paplūdimys Kuršių nerijoje / Kas vyksta nuotr.