kas vyksta neringoje logo baltas

Jaudinanti pasimetusio murklio paieška Smiltynės miške: pasitelkė droną ir šilumos jutiklius

Antradienio vakarą Smiltynėje šeimininkė pasigedo savo augintinio – Bengalijos katino Kingo. Sėkminga jo paieškos istorija pasidalino „Facebook“ puslapis „Dingusių asmenų ir gyvūnų paieška dronais visoje Lietuvoje“.

Kaip pasakojimą pradeda į iškvietimą nedelsiant sureagavęs gelbėtojas, antradienį susijaudinusi moteris pranešė, kad Smiltynėje, pamiškėje, pabėgo jos mylimas bengalų veislės katinas Kingas. Ši paprašė atvykti į Smiltynę padėti surasti jos mylimą keturkojį šeimos narį.

„Pasakiau, jog per valandą laiko būsiu susiruošęs ir išvyksiu bei daviau patarimus, kaip pasiruošti paieškai ir ką reikalinga atlikti iki paieškos. Išvykstu iš Vilniaus 18.40 val. ir jau 21.50 val. sėkmingai stoviu eilėje prie 22-os valandos kelto į Smiltynę.

Atvykus į susitikimo tašką, užduodu klausimus, kurie padeda įvertinti situaciją bei numatyti, kuria kryptimi galėjo nueiti katinas, patikrinau oro erdvę nuo apribojimų bei greitai sudarau drono skrydžio ir paieškos planą.

Einant pakeliui iki paskutinės matytos katino vietos, dėl visa ko nužvelgiu teritoriją termovizoriniais žiūronais, tačiau katino nematyti. Atvykus į numatytą vietą, atlieku standartinį skrydžio patikrinimą ir dronas jau kylą į orą. Neilgai trukus, pastebiu miško tankmėje švytintį tašką. Nutaikęs tolimačio lazerį, išmatuoju temperatūrą ir matau, jog šiluminis šaltinis nėra šiaip įkaitęs akmuo ar medžio kamienas (karštomis vasaros dienomis, medžių kamienai bei įkaitę akmenys dar ilgai išlaiko šilumą ir būna tikra kliūtis siekiant atpažinti objektus) – matau, jog tai gyvūnui būdingas šilumos atvaizdas.

BINGO! Šaltinis skleidžia gyvūnams būdingą temperatūrą bei dydis ir forma atitinka katino siluetą, objektas truputį sujuda, kas leidžia net neabejoti, jog aptikau gyvūną. Priskrendu arčiau, patikrinu su zoom kamerą, tačiau per šakas neina įžiūrėti – matosi tik termovizorinis atvaizdas. Šeimininkei Deimantei ir jos pagalbininkei įduodu viena iš radijo stotelių ir liepiu eiti po dronu ir klausytis mano nurodymų, kur eiti, jog sėkmingai prieitų prie katino.

Tuo tarpu nepaleidžiu katino iš akių ir stebiu artėjančias merginas, kurioms radijo ryšiu koreguoju priartėjimo kryptį. Drono pulto ekrane matau kaip merginos priartėja prie pat katino, tačiau net iš arti dėl jo margo kailio, jo nepastebi (tokį katiną, pasislėpusį aukštoje žolėje, plika akimi pastebėti beveik neįmanoma).

Galiausiai mergina jį pamato, vikriu judesiu čiumpa į glėbį ir bėga atgal prie manęs. Labai nuostabus jausmas pamatyti, grįžtančią merginą su džiaugsmo ašaromis ir savo mylimu katinu, stipriai spaudžiamu glėbyje. Atokvėpis visiems. Rekordinė paieška, kuomet nuo drono pakėlimo paieška tetruko tik 6 minutes!!!

Tai dar kartą įrodo mūsų efektyvumą bei kuomet šeimininkės ryžtingai priimtas sprendimas kreiptis į mus pagalbos, išgelbėjo ne tik jos šeimą nuo bemiegių naktų, streso, nerimo bei nežinios jausmo, bet tikriausiai ir pačio katino gyvybę, kuomet sekantį rytą praūžė stipri audra naminiam gyvūnui galėtų būti nepakeliama“, – rašoma „Dingusių asmenų ir gyvūnų paieška dronais visoje Lietuvoje“ puslapio įraše.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų

Baidarių žygio dalyviai / Neringos savivaldybės nuotr.
Asociatyvi / Kas vyksta Neringoje nuotr.
Paplūdimys Kuršių nerijoje / Kas vyksta nuotr.