kas vyksta neringoje logo baltas

Dėl „Kupolo“ pastatymo prie jūros Nidoje iškilo problemų

Kupolas, Asociatyvi / Kas vyksta Neringoje nuotr.

Vakarėlius mėgstantys poilsiautojai iš visos Lietuvos jau laukia, kada Nidos šiauriniame paplūdimyje į pagrindinius sezono renginius pakvies gerai žinoma naktinių pasilinksminimų vieta – „Kupolas“. Deja, bet sezono pradžia šiai dienai atrodo miglota, nes verslininkai susidūrė su Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijos nepritarimu, jog ant jūros kranto atsirastų laikini statiniai. Pinigus už vietos nuomą jau gavusi Neringos savivaldybė problemos nemato ir tikisi, kad bus rastas kompromisas ir „Kupolas“ ant jūros kranto dar iškils.

Pretendavo tik vienas dalyvis

Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė nurodė, jog Neringos savivaldybė dar pernai gruodį patvirtino 1 viešą vietą Nidos šiauriniame paplūdimyje, kurioje būtų teikiamos paplūdimio įrangos nuomos paslaugos, maitinimo paslaugos bei organizuojami renginiai. Pavasarį, balandžio 16 dieną paskelbti konkurso laimėtojai.

Į iki 150 m2 paslaugų teikimo vietą Nidos šiauriniame paplūdimyje pretendavo tik vienas konkurso dalyvis, UAB „Miesto dviratis“, ne vienerius metus Nidą lankančius poilsiautojus aptarnaujantys „Kupolo“ atstovai.

Jie konkurse pasiūlė 35 tūkst. 222 eurų pradinį rinkliavos dydį metams. Nustatyto pradinio rinkliavos dydžio galiojimo terminas – 5 metai.

/ Kas vyksta Neringoje nuotr.
Paplūdimio baras „Kupolas“ / Kas vyksta Neringoje nuotr.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija statiniams prieštarauja

Pradėjus domėtis, kada paplūdimio baras pradės sezoną ir kokios pramogos laukia atvykstančiųjų, UAB „Miesto dviratis“ atstovai šią akimirką situacijos plačiau komentuoti nenorėjo, bet patikino, jog tikisi rasti sprendimą ir gauti visus reikiamus leidimus.

Paaiškėjo, kad verslininkai susidūrė su neplanuotomis problemomis. Nors viešas konkursas dėl vietos nuomos laimėtas, bet laikinių statinių ir įrenginių šiuo metu negalima įsirengti dėl KNNP pastabų.

KNNP Kraštovaizdžio apsaugos skyriaus vedėja Nijolė Piekienė naujienų portalui „Kas vyksta Neringoje“ komentavo, jog direkcija, vadovaudamasi jai teisės aktais priskirta kompetencija, nepritarė laikinų prekybos vietų, kavinių ir kioskų (paviljonų) įrengimo projektui dėl minėto projekto neatitikimo galiojančių teisės aktų ir detaliojo plano sprendiniams.

„KNNP direkcija, gavusi Prašymą derinti laikinus statinius Nidos pajūryje, jų nederino, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo 97 str. 5 d., kurioje nurodyta, kad Pajūrio juostoje draudžiama arčiau kaip 100 m nuo Baltijos jūros kranto ir 50 m nuo Kuršių marių kranto statyti, rekonstruoti statinius, įrengti įrenginius, išskyrus atvejus, kai, vadovaujantis teritorijų planavimo dokumentų sprendiniais pagal aplinkos ministro patvirtintą sąrašą statomi ir (ar) įrengiami poilsio sezonui skirti laikini paplūdimių statiniai ir (ar) įrenginiai su jiems aptarnauti skirta inžinerine infrastruktūra.

Tačiau teritorijų planavimo dokumentas – „Nidos pajūrio rekreacinės zonos detalusis planas“ šioje teritorijoje numato tik tokias veiklas – aktyvus sportas, burlenčių, jėgos aitvarų sportas“, – paaiškino N. Piekienė.

Pasiteiravus, ar bus ieškoma sprendimo, atstovė nurodė, jog parko direkcija vertins gautus prašymus, jei jie bus pateikti.

„Į KNNP direkciją su pakoreguotu prašymu statyti laikinus statinius ant jūros kranto kol kas nebuvo kreiptasi. Jei bus pateiktas naujas prašymas, KNNP direkcija tikrins jo atitikimą teisės aktams“, – naujienų portalui „Kas vyksta Neringoje“ komentavo N. Piekienė.

Susipažinus su minėtu dokumentu, kuris buvo priimtas dar 2013 metais, aiškinamajame rašte dėl Rengiamų teritorijų planavimo dokumentų nuostatų dėstoma, jog „Šiaurinėje planuojamos teritorijos dalyje numatomas Nidos pajūrio lankytojų aptarnavimo antraeilis centras. <…> naudojimo pobūdžio turinys – poilsio ir žaidimų aikštelės bei aptarnavimo laikinų statinių pastatymo aikštelės; galimas naudojimo būdas – komercinės paskirties objektų teritorija; naudojimo būdo turinys – smulkių komercinių paslaugų objektų sklypas.“

/ Kas vyksta Neringoje nuotr.
Šiaurinis Nidos paplūdimys / Kas vyksta Neringoje nuotr.

Savivaldybė problemos nemato

Neringos savivaldybės vicemeras Narūnas Lendraitis pastebėjo, jog savivaldybė yra patvirtinusi laikinų prekybos ir paslaugų teikimo vietų schemas, kuriose nurodyta ir vieta Šiauriniame paplūdimyje. Anot vicemero, savivaldybė prieštaravimų statiniams neturi ir tikisi, jog su parko direkcija verslas ras bendrą kalbą.

„Mums atrodo, kad vis dėlto tai yra organizuota teritorija, kad jokio prieštaravimo nei įstatymams, nei teritorijų planavimo dokumentams nėra. Tačiau Kuršių nerijos nacionalinio parko administracija galvoja kitaip.

Manau taškas šioje istorijoje dar nepadėtas. Aš manau, kad jie dar bandys tartis, derinti, o jeigu nepavyks, na… tai nepavyks“, – komentavo N. Lendraitis.

Vicemeras tikisi, jog abiems pusėms pavyks rasti sprendimą ir vasarą jaunimo jau pamėgtoje vietoje vėl rinksis lankytojai.

Kupolas iš viršaus / Archyvo nuotr.

„Tai jie, aš manau rankų nenuleidžia ir bando tartis, kad gauti tuos leidimus, nes vis tiek, konkursas laimėtas, pinigai į savivaldybės biudžetą sumokėti, tikrai nemaži pinigai. Tai bus matyt kaip čia bus.

O kai tu organizuoji, planuoji renginius, tai nėra taip paprasta, vis tiek yra atlikėjai, įranga, organizavimas, tai manau, nereikėtų taip lengvai nuleisti rankų“, – verslininkus drąsino rasti kompromisą vicemeras.

Portalas „Kas vyksta Neringoje“ primena, kad praėjusiais metais šiaurės ir vakarų krypčių stiprus vėjas negailestingai talžė paplūdimyje stovėjusį „Kupolą“, buvo rengiama talka paplūdimio sutvarkymui. Audrų pasekmės šiauriniame Nidos paplūdimyje matomos ir dabar. Prieš kelis metus verslininkai pramogų veiklai išsinuomavo šalia paplūdimio stūksantį apleistą sandėlį, virš kurio įrengta terasa vakarėliams, bet vasarai įsibėgėjus, vakarėliai keldavosi ant smėlio į kasmet surenkamą „Kupolą“.

Šiaurinis Nidos paplūdimys / R. Tenio nuotr.Statiniai šalia Šiaurinio Nidos paplūdimio / R. Tenio nuotr.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų

Pakrančių ir sienos apsauga Nidoje / R. Tenio nuotr.
Baidarių žygio dalyviai / Neringos savivaldybės nuotr.