kas vyksta neringoje logo baltas

Pasižvalgykite: Nidoje – vos vieną kartą metuose matomas įspūdingas vaizdas (foto)

Istorinių laivų regata „BURPILIS“ / R. Tenio nuotr.

Nidoje – vos vieną kartą metuose matomas įspūdingas vaizdas, čia išsirikiavo tradiciniai ir istoriniai „Burpilis“ regatos laivai. Nors 12-ąjį kartą organizuojama regata artėja prie finišo tiesiosios, įspūdingu vaizdu ir pramogomis dar galima suspėti pasimėgauti. Iš Kuršių marių suplaukę regatos laivai savo pasirodymu atidarys 90 metų šiemet mininčią Jūros šventę Klaipėdoje.

Regatos laivai liepos 23 dieną tradiciškai rinkosi Nidoje, kur vyko pamario kultūros puoselėtojo Eduardo Jonušo garbei skirtas varžybų etapas. Tądien Nidos prieplaukoje buvo sulaukta 12 medinių burinių laivų. Trečiadienį, liepos 24-ąją, burvaltės varžėsi distancijoje mariose, priešais Nidą.

Šiandien regatos dalyviai startavo istoriko ir šiporiaus Romaldo Adomavičiaus atminimui skirtame etape iš Nidos į Kintus. Ketvirtadienį apie 18 val. numatytos turginės burvaltės ir vikingų knaro sutiktuvės Kintuose.

Penktadienį, liepos 26 d., 10 val. numatytas Jūros šventės etapo startas į Klaipėdą, 16 val. sustojimas Smiltynėje prie Kurhauzo, 19 val. išplaukimas į šventės atidarymo ceremoniją, 19.45 val. planuojamos parodomosios burvalčių lenktynės su burėmis, 20.30 val. plaukimas pro Pilies tiltą prie krantinės Dangės upėje.

Rekomenduojame

Smiltynės perkėla / R. Tenio nuotr.
Poilsiautojai Nidoje / R. Tenio nuotr.

Veiksmui persikėlus į Klaipėdą, šeštadienį, liepos 27-ąją, 16.20 val. prie Žvejo paminklo istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ vyks įgulų pristatymas ir regatos „Burpilis“ apdovanojimai, 17–20 val. pažinimo erdvė apie Lietuvos medinį burinį laivyną, 23 val. naktinis tradicinių ir istorinių laivų paradas tarp Biržos ir Pilies tiltų.

Sekmadienį 9 val. turėtų būti keliamas Pilies tiltas – „Burpilio“ regatos laivai išplauks atgal į marias.

Istorinių laivų regata „BURPILIS“ / R. Tenio nuotr.

Simbolinis skaičius

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Neringoje“ ketvirtadienį komentavo „Burpilio“ organizatorius bei Tradicinių ir istorinių laivų asociacijos vadovas Romualdas Adomavičius, šiųmetę regatą lydėjo simbolinis skaičius – 12-tą kartą susirinko 12 laivų.

„Visada per E. Jonušo etapą Nidoje būdavo daug vėjų – plyšdavo burės, lūždavo stiebai, laivai virsdavo, bet šiemet oras buvo labai vasariškas. Buvo karšta, vėjo mažai. Ypatingai svarbu yra mokėti plaukti net kai nėra vėjo“, – pirmąjį etapą apibūdino R. Adomavičius.

„Burpilio“ regatos organizatorius taip pat teigė, jog jaučia gana nemažą žmonių susidomėjimą: „Žmonės ateina. Mes stovime šiek tiek toliau, reikia praeiti molu, kad pasiekti laivus, bet ateina, domisi. Tie patys buriuotojai irgi domisi, klausinėja. Visi, kas įplaukia, pamato tuos laivus, tai atkreipia dėmesį.“

R. Adomavičius pridūrė, jog nors būnant laive sunku pasakyti, kiek krante esančių žiūrovų stebi burlaivius, tačiau jo nuomone, regatos vaizdas yra išskirtinis – Nidoje matomas vos vieną kartą metuose.

Istorinių laivų regata „BURPILIS“ / R. Tenio nuotr.

Plukdė ir poilsiautojus

Progą sudalyvauti istorinių burlaivių regatoje šiais metais turėjo ir poilsiautojai – visos vietos dviejose regatos plaukimuose sparčiai užsipildė.

„Šiemet turim projektą su Klaipėdos miesto savivaldybe, tai būtent žmonės registruojasi ir mes su regata plukdome juos. Pavyzdžiui šiandien 11 žmonių į laivus išskirstyti, jie turi galimybę nemokamai plaukti“, – informavo R. Adomavičius.

„Kas vyksta Neringoje“ primena, kad regatoje varžosi kurėnai, venterinės valtys, vytinės, reisinė, sielininkų valtis, ungurinė, falkbotas ir vikingų laikų laivai. Iš Kuršių marių suplaukę regatos laivai savo pasirodymu atidarys 90 metų šiemet mininčią Jūros šventę Klaipėdoje.

Kaip ir 1934 m., per pirmą visuotinę Jūros dieną, uosto akvatorijoje pasklis mediniai laivai su burėmis.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų