kas vyksta neringoje logo baltas

Pervalkos švyturys – vienintelis Kuršių mariose, į kurį galima nubristi

Žirgų rago švyturys / R. Tenio nuotr.

Kuršių mariose, priešais Žirgų ragą, 1900-aisiais metais ant dirbtinės, iš riedulių supiltos salos buvo pastatytas Pervalkos švyturys. Tai vienintelis švyturys Kuršių mariose, į kurį galima tiesiog nubristi. Tereikia įveikti daugiau kaip 200 m vandeniu.

Pervalkos švyturys yra 14 m aukščio ir veikia automatiškai – siunčia už 13 km matomus baltus signalus. Šis švyturys dar vadinamas Žirgų ragu, mat anksčiau netoliese plytėjo žirgų ganyklos. Anksčiau šis navigacinis įrenginys buvo itin svarbus to krašto gyventojams, įspėdavo apie gamtos ypatumus. XX a. pr. šviesą iš šio bokšto skleidė žibalinė lempa, o žibalą kiekvieną dieną pildydavo vidaus vandenų priežiūros laivas.

Pervalkos švyturys įspūdingai atrodo ir žiemą, tuomet iš toli jis primena deglą. Tiesa, didžiuliai ledonešiai, judantys mariomis iš Nemuno žiočių link uosto vartų, švyturiui kelia grėsmę.

Bokšto viduje yra metaliniai laiptai ir apžvalgos aikštelė. Vaizdai iš ten išties įspūdingi.

Rekomenduojame

Jonas Šatas / Modesto Patašiaus nuotr.

Švyturys 1948 m. ir 1960 m. buvo perstatytas, o sala sutvirtinta betono blokais. 2006 m. Pervalkos švyturiui buvo atliktas kapitalinis remontas.

Dėl unikalumo ir amžiaus Pervalkos švyturys įrašytas į Lietuvos Respublikos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Keliaujant link švyturio, lankytojai krante išvys stendą, su pasiūlymu įveikti trasą „Aplink Žirgų ragą“. Maršruto ilgis – 5 km. Poilsiautojai šiame kelyje be Pervalkos švyturio dar pamatys pakrantės atodangas, Birštvyno beržyną, Bitininkų kelią, paukščių stebėjimo bokštelį, o tolumoje – Mirusias kopas. Tikslų maršrutą rasite čia. 

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų