kas vyksta neringoje logo baltas

Nidos paplūdimyje užvirė statybos: leidimas dar neišduotas?

verslininkas žada kreiptis į teismą
Delfi skaitytojo nuotr.

Nors birželį buvo pranešta, kad Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcija nepritaria, jog ant jūros kranto atsirastų laikini statiniai, verslo tai nestabdo. „Delfi“ skaitytojai užfiksavo, kad Nidos pajūryje jau pirmadienio vakarą pradėtos statyti konstrukcijos, primenančios naktinių pasilinksminimų vietą „Kupolas“. KNNP tikina, jog šios statybos nesuderintos ir situaciją vertins kartu su Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Leidimas dar neišduotas ir šioje vietoje savaitgalį suplanuotam renginiui.

KNNP Kraštovaizdžio apsaugos skyriaus vedėja Nijolė Piekienė praėjusį mėnesį naujienų portalui „Kas vyksta Neringoje“ komentavo, jog direkcija, vadovaudamasi jai teisės aktais priskirta kompetencija, nepritarė laikinų prekybos vietų, kavinių ir kioskų (paviljonų) įrengimo projektui dėl minėto projekto neatitikimo galiojančių teisės aktų ir detaliojo plano sprendiniams.

Remiantis Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymu, pajūrio juostoje draudžiama arčiau kaip 100 metrų nuo Baltijos jūros kranto ir 50 metrų nuo Kuršių marių kranto statyti, rekonstruoti statinius, įrengti įrenginius, išskyrus atvejus, kai teritorijų planavimo dokumentų sprendiniai pagal aplinkos ministro patvirtintą sąrašą, įrengiami poilsio sezonui skirti laikini paplūdimių statiniai ir įrenginiai su jiems aptarnauti skirta inžinerine infrastruktūra.

Tačiau N. Piekienė atkreipė dėmesį, kad teritorijų planavimo dokumentas „Nidos pajūrio rekreacinės zonos planas“ šioje teritorijoje numato tik tokias veiklas: aktyvus sportas, burlenčių, jėgos aitvarų sportas.

Rekomenduojame

Poilsiautojai Nidoje / R. Tenio nuotr.

Lankysis ir Statybos inspekcija

„Delfi“ pasiteiravo N. Piekienės, kokia yra dabar situacija su pajūryje dygstančiais statiniais. Ji nurodė, kad kaip tik antradienį buvo išsiųstas sprendimas nederinti jo statybos, tačiau dar dieną prieš buvo pradėta vežti įrangą į paplūdimį, montuojama medinė terasa, ant kurios statomas vienas didelis kupolas ir šalia du maži.

„Jeigu tvarkos apraše parašyta, kad turi būti ir mūsų derinimas, tai įtariame, kad galimai nelegaliai [stato].

Jei kažkas domėtųsi, tai turėtų įvertinti, legaliai ar ne. Ketvirtadienį su Statybos inspekcija suplanuotas apsilankymas toje vietoje, žiūrėsime, kas bus pastatyta toje vietoje ir inspekcijos specialistai įvertins“, – komentavo N. Piekienė.

Socialiniame tinkle „Facebook“ KNNP informavo, kad nederina masinių renginių „Ant bangos“ ir „Anna sutiko Neringą“ vietos Nidos šiauriniame paplūdimyje.

Direkcija taip pat nurodė, kad minima teritorija skirta Kuršių nerijos nacionalinio parko lankytojų poilsiui ir aktyviam sportui, bet ne masiniams renginiams. Joje negali būti vykdoma veikla bloginanti poilsio sąlygas kitiems paplūdimio lankytojams ir kenkianti aplinkai.

„Renginių organizatoriai, ruošdami vietą renginiams, performuoja ir išlygina paplūdimį bei ardo apsauginį kopagūbrį, darbų metu naudoja sunkiąją techniką, mechaninius įrankius. Taip trikdomas žmonių poilsis, daroma žala gamtos ir kultūros vertybėms.

Dėl šiauriniame Nidos paplūdimyje organizuojamų masinių renginių kiekvienais metais institucijos gauna vietos gyventojų ir lankytojų nusiskundimus dėl triukšmo, nereguliuojamų žmonių ir transporto srautų, šiukšlių ir kitos taršos, organizatoriai bausti dėl įvairių pažeidimų“, – „Facebook“ rašo KNNP direkcija.

Verslininkas: 12 metų pritarė, o dabar nebepritaria

Susisiekus su UAB „Miesto dviračio“, paplūdimyje vykdančio kupolų įrengimo darbus, vadovu Andriumi Emde, jis tikino nesuprantantis, kodėl 12 metų buvo pritariama baro įrengimui, o dabar nebe.

„Mes net ne „Kupolą“ statom, o tik vienam renginiui. Tai mes dabar pastatom, o pirmadienį jau nieko nebėra. Kodėl 12 metų pritarė, o dabar nebepritaria, kas pasikeitė?“ – klausė A. Emde. Kaip jis nurodė, Nidos paplūdimyje savaitgaliui išdygs „kelios palapinės“.

Dėl „Kupolo“ pastatymo prie jūros Nidoje iškilo problemų

Savaitgalį Nidoje planuojamas festivalis „Ant Bangos“, vykstantis jau nuo 2013 m. „Delfi“ žiniomis, renginiui leidimas dar neduotas, tačiau A. Emde tikino, kad viskas buvo suderinta, o KNNP atsakymo sulaukta tik antradienį.

Pašnekovas taip pat paminėjo, kad planuoja kreiptis į teismą, jog išaiškintų tokią susidariusią situaciją.

Kol kas leidimas neišduotas

Susisiekus su Neringos savivaldybe, ji nurodė, kad UAB „Miesto dviratis“ pateikė prašymą dėl komercinio renginio organizavimo Nidos šiauriniame paplūdimyje – jį leidžiama organizuoti įvykdžius nurodytus reikalavimus ir gavus leidimą.

Tačiau kol kas leidimas organizuoti renginį dar nėra išduotas.

„Turime pažymėti, kad tai yra jau daug metų organizuojamas renginys. Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos atsakymas į renginio organizatorių prašymą derinti renginį pateiktas tik šiandien. Vertiname situaciją ir pateiktus Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos išsakytus argumentus.

Mūsų žiniomis, minimoje teritorijoje žemės naudojimo klausimais planuoja lankytis Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija“, – „Delfi“ raštu pakomentavo Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Portalas „Kas vyksta Neringoje“ priminė, kad praėjusiais metais šiaurės ir vakarų krypčių stiprus vėjas negailestingai talžė paplūdimyje stovėjusį „Kupolą“, buvo rengiama talka paplūdimio sutvarkymui. Audrų pasekmės šiauriniame Nidos paplūdimyje matomos ir dabar. Prieš kelis metus verslininkai pramogų veiklai išsinuomavo šalia paplūdimio stūksantį apleistą sandėlį, virš kurio įrengta terasa vakarėliams, bet vasarai įsibėgėjus, vakarėliai keldavosi ant smėlio į kasmet surenkamą „Kupolą“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Norite tapti bendruomenės dalimi?

Įveskite savo el. paštą į žemiau esantį laukelį ir sužinokite aktualiausias naujienas pirmieji!

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Dalintis:

Daugiau naujienų